You are here

Filmgids: The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

Genre: N/a
Regisseur(s): N/a
Cast:

Brad Pitt en Casey Affleck komen tegenover elkaar te staan in een indrukwekkende acteerkrachtmeting in dit meeslepend, op historische feiten gebaseerd psychologisch drama over obsessie, macht en verraad.

Iedereen in het Amerika van de jaren 1880 kent Jesse James. Hij is de meest beruchte crimineel van het land, in 10 staten gezocht door de sterke arm der wet voor brutale overvallen en moord. Maar de charismatische Jesse werd meteen ook één van de eerste gemediatiseerde idolen en schopte het zo tot grootste held van het land, door de media gehypet en door het volk aanbeden als een ware Robin Hood. En Robert Ford? Niemand die hem kent, nog niet tenminste. Maar de ambitieuze 19-jarige is hard op weg om daar verandering in te brengen. Hij probeert bij Jesse in de gunst te komen en sluit zich aan bij zijn bende. En als dat Ford geen roem brengt, slaat hij een dodelijker weg in.

Vriendschap slaat om in rivaliteit en de zucht naar roem wordt een ware obsessie in deze onder meer door Ridley Scott en Brad Pitt zelf geproduceerde, krachtige epische vertelling met indrukwekkende rollen van Brad Pitt als Jesse en Casey Affleck als zijn jonge bewonderaar, die zijn uiteindelijke doel steeds dichter nadert… en daarbij langzaam zijn eigen menselijkheid verliest.

Brad Pitt ontving de Volpi Cup voor beste Acteur op het festival van Venetië en Casey Affleck werd genomineerd voor zowel een Oscar als een Golden Globe voor Beste Mannelijke Bijrol. Ook de beeldvoering van Roger Deakins mocht rekenen op een oscarnominatie.

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford werd gebaseerd op de gelijknamige roman van de hand van Ron Hansen, die grondig in het verleden van deze befaamde outlaw en zijn beruchte moordenaar ging graven om de feiten zo accuraat mogelijk te achterhalen en er vervolgens zijn interpretatie aan gaf.