You are here

Filmgids: Stella's Oorlog

Stella's Oorlog

Genre: N/a
Regisseur(s): N/a
Cast: N/a

Stella staat vierkant achter haar man Jur en haar broer Twan als zij op vredesmissie vertrekken naar Uruzgan, Afhanistan. Natuurlijk is ze bang, maar het geeft haar vertrouwen dat Jur, Twan en hun dienstmaten al jaren een hechte vriendschap hebben en op elkaar passen. En bovendien, die paar maanden zijn toch zo voorbij? Alles verandert wanneer Twan tijdens een patrouille omkomt. De vrienden komen eerder naar huis, maar vooral Jur lijkt in niets meer op de sympathieke en spontane man die hij was voordat hij vertrok. Hij gedraagt zich vreemd, is onbenaderbaar en zondert zich af van Stella, hun dochter Iris en zijn vrienden. Bij Stella slaat de twijfel toe als haar vragen over de dood van Twan onbeantwoord blijven. Wat is er gebeurd in Uruzgan? Waarom wil niemand er iets over kwijt? Stella besluit tot het uiterste te gaan om de waarheid boven tafel te krijgen. Wat begon als een vredesmissie, verandert in een oorlog. Niet in de woestijn van Uruzgan, maar in Stella’s eigen gedachtenwereld.

Diederik Van Rooijen maakte als regisseur voor het eerst naam voor zichzelf met zijn reclamespots voor de Volkswagen Polo GTI waarvoor hij met een Bronzen Leeuw bedacht werd in Cannes en is verder actief als regisseur, creative producer en scenarist in zowel - de voornamelijk Nederlandse - langspeelfilm als kortfilm en televisiedrama.

De film behandelt het actuele thema van de hedendaagse ver van ons bed oorlogen die via de militaire betrokkenheid in vredesmissies en bemiddelingsoperaties toch de Westerse realiteit binnensluipen en onder meer via de vernietigende effecten van het post-traumatische stress syndroom onvermoed schijnbaar zorgeloze levens binnendringen en ontwrichten.