You are here

Filmgids: Resurrecting The Champ

Resurrecting The Champ

Genre: N/a
Regisseur(s): N/a
Cast:

Het oude bokstalent ‘The Champ’ (Samuel L. Jackson) is nog slechts een schim van de man die hij vroeger was. Zonder ooit een kampioenschap te winnen is hij op straat beland, heeft hij niet meer bezittingen dan er in zijn winkelwagentje passen en vecht hij nog enkel tegen politie-agenten en straattuig. Sportverslaggever Erik Kernan (Josh Hartnett) weet hoe dat voelt. Sinds de dag dat hij journalist werd staat hij in de schaduw van zijn succesvolle vader die populaire live-verslagen maakt voor de radio. Zijn hoofdredacteur laat niet na hem te confronteren met het feit dat hij niet aan de verwachtingen voldoet.

Als ook zijn privéleven aan het wankelen gaat, zijn vrouw wil dat ze uit elkaar gaan en de vrees toeslaat dat hij net als zijn eigen vader een vage afwezige zal worden in het leven van zijn zoontje, beseft hij dat hij dingen anders moet gaan aanpakken. Dan ziet Erik op een avond een vechtpartij op straat tussen een oude zwerver en wat criminelen. Het valt hem op dat de oude zwerver over verrassend wat verdedigingstechniek beschikt. Pas wanneer Erik de zwerver te hulp schiet, ziet hij dat het om The Champ gaat. Erik beseft dat hij zijn carrière een enorme boost kan geven door een goed artikel te schrijven over het onstuimige leven van de doodgewaande bokser.

Acteerzwaargewicht Samuel L. Jackson en ster in wording Josh Hartnett meten hun krachten in dit oprechte drama en worden ondersteund door rake namen als Alan Alda, Teri Hatcher en Kathryn Morris.

De film is gebaseerd op het artikel dat J.R. Moehringer, een journalist uit L.A., op 4 mei 1997 publiceerde. Daarin traceert hij de levensloop van een ooit legendarische bokser die na en gemiste kans in een cruciale wedstrijd verzonk in de anonimiteit van het leven op straat en vraagt hij zich af hoe het mogelijk is dat iemand die als 58ste prijkte op de lijst van 100 beste boksers verzeilt in een wereld van kartonnen slaapplaatsen en straatgevechten. Voor de journalist bleek de relatie met zijn onderwerp en het schrijven van het artikel ook een confrontatie met zichzelf en het spook van zijn afwezige vader.

Een verhaal dat onmiddellijk tot de verbeelding sprak van regisseur Rod Lurie, die het op pakkende wijze naar het scherm vertaalde.