You are here

Filmgids: Letters from Iwo Jima

Letters from Iwo Jima

Genre: N/a
Regisseur(s):
Cast: N/a

De legendarische filmmaker Clint Eastwood snijdt tot in het diepste van de oorlog en onthult de zielen van mannen aan beide zijden van de strijd in een baanbrekend dubbel filmproject dat is ontvangen als zijn meesterwerk. Flags of Our Fathers en Letters from Iwo Jima werden back-to-back geschoten waardoor ze op volgorde bekijken nog een extra dimensie geeft aan beide invalshoeken. Beide films zijn groots opgezet, elegant gemaakt, gedetailleerd uitgewerkt en bieden levendige, persoonlijke portretten van mannen in het heetst van de strijd.

Het aangrijpende drama Letters from Iwo Jima laat op realistische wijze de nog nooit vertelde verhalen zien van de slecht toegeruste, maar woeste Japanse strijders die samen streden tegen ontzagwekkende Amerikaanse troepen tijdens een vreselijke veldtocht die 40 dagen duurde.

Tientallen jaren na de verschrikkelijke confrontatie tussen Japanse en Amerikaanse soldaten op Iwo Jima, kwamen honderden brieven aan het licht die verzonden werden vanop het eiland. Deze geven gezichten en stemmen aan “de vijand”. De Japanse soldaten werden erheen gezonden in de wetenschap dat ze naar alle waarschijnlijkheid niet zouden terugkeren. Onder hen Saigo, een bakker die er alles wil aan doen om zijn pasgeboren dochtertje toch nog te zien; Baron Nishi, een wereldberoemd Olympisch kampioen paardrijden; Shimizu, een militaire politieman wiens idealisme nog onaangetast bleef door de oorlog en luitenant Ito, een strenge militair voor wie zelfmoord aanvaardbaarder is dan overgave. Zij staan stuk voor stuk onder leiding van luitenant-generaal Tadamichi Kuribayashi. Door zijn reizen doorheen Amerika beseft hij de uitzichtloosheid van hun situatie, maar verwierf hij ook strategisch inzicht in hoe het immense Amerikaanse leger dat vanuit de Stille Oceaan het eiland overrompelt het best het hoofd te bieden.Op weinig meer dan pure wilskracht en de vulkanische rots van het eiland zelf, transformeerde hij wat voorzien was als een snelle, bloederige nederlaag tot een heroïsch en vindingrijk 40-daags gevecht. Resultaat: het bloed van bijna 7000 Amerikaanse en meer dan 20000 Japanse slachtoffers kleurde het zwarte zand van Iwo Jima. Hun opofferingen, onzekerheden, moed en lijden leven voort in hun brieven aan het thuisfront.

Letters from Iwo Jima werd genomineerd voor 2 Golden Globes en won deze voor Beste Anderstalige Film. Ook Oscarnominaties bleven niet uit, met name voor Beste Film, Beste Regie, Beste Originele Scenario en Beste Geluidsmontage.