You are here

Filmgids: Ikiru

Ikiru

Genre: N/a
Regisseur(s): N/a
Cast: N/a

Ikiru is misschien niet Kurosawa's bekendste film, maar het verhaal van een man die een leven lang een muizenbestaan leidt en vlak voor zijn dood besluit om ten minste één keer in zijn leven een daad te stellen, behoort tot de hoogtepunten in zijn oeuvre.
Watanabe is een kantoorklerk, die dagelijks achter een reusachtige stapel papier zit. Zijn belangrijkste taak is om een stempel op al die papieren te zetten, als bewijs dat hij ze behandeld heeft. Zijn eentonige bestaan wordt doorbroken wanneer bij hem kanker wordt geconstateerd. De wetenschap van zijn naderende dood brengt bij hem het besef naar boven dat zijn leven niets voorstelt en geen enkel doel gediend heeft. Hij probeert zijn leven een wending te geven, om er dan toch nog íets van te maken. Hij zoekt zijn zoon op, gaat uit drinken en brengt een aantal dagen door met een jonge vrouw.
Hij vindt zijn echte roeping wanneer een groep vrouwen zich beklaagt over hun woonomstandigheden, om vervolgens door de bureaucratie van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Hij zet al zijn kennis en strijdlust in om deze vrouwen te helpen en op de valreep één goede daad te verrichten.