You are here

Filmgids: Flags of Our Fathers

Flags of Our Fathers

Genre: N/a
Regisseur(s):
Cast:

Voor de 70.000 mariniers die vochten onder ontploffende bommen en knallende geweren was de bloedige strijd om Iwo Jima meer dan het keerpunt in de Tweede Wereldoorlog: het was het bepalende moment in hun leven.

De legendarische filmmaker Clint Eastwood snijdt tot in het diepste van de oorlog en onthult de zielen van mannen aan beide zijden van de strijd in een baanbrekend dubbel filmproject dat is ontvangen als zijn meesterwerk. Flags of Our Fathers en Letters from Iwo Jima werden back-to-back geschoten waardoor ze op volgorde bekijken nog een extra dimensie geeft aan beide invalshoeken. Beide films zijn groots opgezet, elegant gemaakt, gedetailleerd uitgewerkt en bieden levendige, persoonlijke portretten van mannen in het heetst van de strijd.

Flags of Our Fathers is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van de hand van James Bradley en biedt een boeiende kroniek van Amerikaanse helden aan het front in de strijd en in de krantenkoppen thuis.

Februari 1945. In Europa komt de overwinning eindelijk in zicht, maar in de Stille Oceaan woedt de strijd nog in alle hevigheid. Een van de cruciaalste en bloedigste slagen was de strijd om het eiland Iwo Jima. Het verhaal concentreert zich op de 6 mannen die daar de Amerikaanse vlag hesen op de Suribachi berg: een simpele handeling, die vastgelegd werd in één van de meest iconische beelden uit de geschiedenis. Het beeld gaf een nieuwe impuls aan het oorlogsmoeë thuisfront en bracht een keerpunt teweeg dat misschien wel de overwinning van de geallieerden betekende. Het Amerikaanse publiek bombardeerde de 5 soldaten en 1 marinier tot instant helden. Enkele van hen lieten kort daarna het leven, maar de overlevenden werden uit de strijd geplukt om op het thuisfront de geallieerde strijd te gaan promoten. Alleen konden zij zich maar moeilijk met hun heldenstatus verzoenen in de wetenschap dat hun wapenbroeders intussen onverstoorbaar en zonder begeleidend trompetgeschal doorgingen met vechten en sterven voor diezelfde zaak
en dat hun enige verdienste als helden eruit bestond toevallig voor de lens van een camera beland te zijn.

Daarmee dringt Flags of Our Fathers door tot in het hart van de enige echte emotionele waarheid achter oorlog: soldaten vechten voor hun land, maar sterven voor hun vrienden.

Flags of Our Fathers mocht rekenen op 2 Oscarnominaties en een Golden Globe nominatie voor Beste Regisseur.