.
Default Image

Goed Volk

Eten is meer dan overleven, het is samenleven. Daarom gaat Jeroen Meus de wereld rond om via de keuken de ziel van enkele bijzondere gemeenschappen bloot te leggen. Eten gaat natuurlijk over voedsel en hoe lekker dat is. Maar het is meer dan dat. Zoals de keuken in de meeste huizen het centrum van het dagelijkse leven vormt, doet ze dat ook in gemeenschappen. Het is aan de keukentafel dat familieleden vertellen over hun dag, het is bij het diner dat vrienden elkaar deelgenoot maken van hun plannen. Al van jongs af is Jeroen geïnteresseerd in die sociale functie van voedsel. En in de mensen die zich door voedsel laten binden. Na jaren van zelf koken – of het nu ging om dagelijkse kost, lievelingsgerechten van legendarische figuren of duizend soorten patatten – wil Jeroen dat het nu om de mensen gaat. Hij trekt naar zes gemeenschappen die hem vaak als kind al fascineerden. Het zijn gemeenschappen die, elk op hun manier, moeilijk te doorgronden zijn en die Jeroen via de keuken probeert te ontdooien. Van cowboys in Texas, over de Langa-township in Zuid-Afrika tot rusthuis Sint Anna in Berchem. En van vissers op de Lofoten over sumoworstelaars in Tokio tot de inwoners van Oymyakon, het koudste dorp ter wereld. Jeroen gaat er op zoek naar mooie, sterke of gewoon verrassende figuren, en het leven zoals het origineel kan zijn. Van de ‘stal’ van de sumo’s, over de huifkar van de cowboys, tot het vetkoek-kraam in een beruchte township in Kaapstad. Via de keuken komt Jeroen in de gemeenschap terecht, om ze zo van binnenuit te leren kennen. Omdat een keukendeur net iets vaker op een kiertje staat.
Cast: