.
News Image

Zweden wint 60ste Eurovisiesongfestival

Loïc Nottet eindigt knap vierde voor België.

 


Het België-gevoel was er zaterdagavond weer. Alsof de Rode Duivels een belangrijke interland speelde, zo voelde het toen Loïc Nottet zijn liedje zong. De Waalse inzending voor het 60ste Eurovisiesongfestival zette een knappe prestatie neer met Rhythm Inside. We lazen bijzonder veel positieve reacties op Twitter en Facebook maar het was uiteraard koffiedik kijken hoe de jury de prestaties van Loïc en de andere deelnemers zou evalueren.

Na de 26 liedjes kwam (voor even toch) het leukste deel van het Eurovisiesongfestival: de puntentelling. We kregen dankzij Montenegro al meteen een opdoffer want België kreeg geen punten. Gelukkig werd die scheve situatie even later al rechtgezet: België kreeg de eerste punten. en al snel kwam ons land in de top 5 terecht.

Het was ook al snel duidelijk dat de top 3 zou bestaan uit Rusland, Italië en Zweden. De drie landen speelden bijna constant haasje over en het zou toch een tijdje duren voor de winnaar bekend werd. Pas nadat er al 20 landen hadden gestemd, werd duidelijk dat Italië weinig of geen kans meer had voor de overwinning. Die zou uiteindelijk naar Zweden gaan dat voor de zede keer het liedjesfestival wint. Deze keer met Heroes van Mans Zelmerlöw. Zweden was de topfavoriet voor de overwinning en maakte alle verwachtingen waar. Voorlopig won alleen Ierland meer dan Zweden, namelijk zeven keer. Italië eindigde uiteindelijk derde, Australië maakte een mooi debuut met een vijfde plaats.

Onderaan bengelden Duitsland en gastland Oostenrijk met nul punten.



Het 60ste Eurovisiesongfestival zorgde voor een aangename verrassing: het evenement zal opgenomen worden in de Guinness Book Of Records omdat het de langstlopende liedjeswedstrijd op tv is. De uitzending van zaterdag was wellicht ook de langste ooit: het zou tot 1 uur duren voor de laatste punten werden uitgedeeld.


Bio van Måns Zelmerlöw en Loïc Nottet