.
News Image

Wildcards 2017: dit zijn de zes laureaten

Welke vijf films maken kans op een VAF Wildcard?


Op de slotavond van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven zijn zaterdagavond voor de 13de keer de VAF Wildcards uitgereikt, de jaarlijkse prijzen voor aanstormend filmtalent. Dit jaar zijn de Wildcardlaureaten Hans Vannetelbosch en Michiel Dhont (in de categorie Fictie), Mathijs Poppe en Kinshuk Surjan (Documentaire), Zander Meykens (Animatie) en Mieriën Coppens (FilmLab).




In totaal werden 84 films van pas afgestudeerde filmmakers ingeschreven voor de Wildcardcompetitie: 31 fictiefilms, 27 documentaires, 11 animatiefilms en 15 experimentele single-screenwerken. Daaruit werden zes winnaars aangeduid door vier gespecialiseerde jury's, met daarin bekende namen uit de Vlaamse filmwereld zoals Peter Bouckaert, Kaat Beels, Wim Willaert, Bart Van Langendonck, Wendy Morris en Wim Catrysse. Met David Williamson en Wouter Bongaerts zetelden in de jury's ook twee voormalige Wildcardwinnaars.




De twee Wildcards Fictie gaan naar Hans Vannetelbosch (LUCA) en Michiel Dhont (KASK). Hans Vannetelbosch leverde met Sons of No One een sfeervolle en spannende kortfilm over een opvoedster in een gesloten instelling voor jongeren die een bewaker in vraag begint te stellen na een verdacht incident. Op het voorbije Film Fest Gent mocht Vannetelbosch met Sons of No One al de publieksprijs voor studentenkortfilms in ontvangst nemen.




De tweede Wildcard Fictie is voor Michiel Dhont met Poor Kids, een knap geregisseerde, ontroerende kortfilm over een twintigjarige schipperszoon die leeft op een internaat voor kinderen zonder vaste thuissituatie. Op het Film Fest Gent eindigde het afstudeerwerk van Michiel Dhont op de derde plaats in de Competitie voor Beste Belgische Studentenkortfilm.




De Wildcards Documentaire zijn voor Mathijs Poppe (KASK) en Kinshuk Surjan (LUCA). Allebei schetsen ze een omgekeerd perspectief en geven een unieke inkijk in een cultuur die niet de hunne is. De Vlaamse regisseur Mathijs Poppe maakte met Ours is a Country of Words een prachtige documentaire over Shatila, een Palestijns vluchtelingenkamp in Beiroet, terwijl de van oorsprong Indische documentairemaker Kinshuk Surjan met De Flandrien een subtiel en ontwapenend portret regisseerde van een zestienjarige West-Vlaamse wielrenner en zijn omgeving.



De Wildcard Animatie gaat naar Zander Meykens (RITCS) met zijn afstudeerwerk XYXX, een animatiefilm over actuele thema's met een doordachte cinematografie en spitsvondige montage. XYXX gaat over een mannelijke robot die, ongelukkig met hoe hij eruitziet, besluit zich om te bouwen naar een vrouwelijke robot in de fabriek waar hij gemaakt is.




Ten slotte wordt de Wildcard FilmLab uitgereikt aan Mieriën Coppens (LUCA) die een knap single-screenwerk maakte over stille figuren die een oorverdovende strijd voeren. Carry On is een diepmenselijke, relevante film die verstilling kan brengen in de eindeloze stroom van vreselijke nieuwsbeelden.


De VAF Wildcards, die dit jaar voor de 13de keer worden uitgereikt, zijn uitgegroeid tot een begrip in de Vlaamse filmwereld. De zes winnaars krijgen de kans om een eerste buitenschools project te maken, onder begeleiding van een individuele coach en met financiële ondersteuning van het VAF. De premies waarmee de jonge filmmakers aan de slag kunnen, bedragen 60.000 EUR voor de categorieën Fictie en Animatie, 40.000 EUR voor Documentaire en 25.000 EUR voor FilmLab. Samen zijn ze goed voor 285.000 EUR, wat van de Wildcards de grootste filmprijzen in België maakt.



De resultaten en het professioneel parcours van sommige Wildcardlaureaten spreken tot de verbeelding. Gilles Coulier, Adil El Arbi en Bilall Fallah, Tom Van Avermaet, Nathalie Teirlinck, Gust Van den Berghe of Sahim Omar Kalifa zijn maar enkele regisseurs die ooit een Wildcard wonnen en sindsdien naam maakten in de filmwereld. Het voorbije jaar kwamen projecten uit van Deben Van Dam, Miwako Van Weyenberg en Karen Vàzquez Guadarrama, die ze met een Wildcard verwezenlijkten.