.
News Image

Vlaamse audiovisuele creaties in de prijzen

Onder andere Tytgat Chocolat valt in de prijzen.


Een aantal Vlaamse audiovisuele creaties sleepten de voorbije dagen prijzen in de wacht:


Le passé devant nous, het speelfilmdebuut van Nathalie Teirlinck, won de Duits-Franse KINEMA Award op het 31ste Internationaal Filmfestival van Braunschweig.

De film vertelt het ontroerende maar hartverwarmende verhaal van Alice en Robin. Verdeeld tussen de angst voor intimiteit en het verlangen naar geborgenheid probeert Alice haar rol als ouder op te nemen. Maar wat betekent een bloedband zonder gedeeld verleden? Kan liefde angst overwinnen? Een diepmenselijk portret over twee verloren zielen, over het ontwrichtende maar ook tedere gevecht elkaar en zichzelf terug te vinden.

De jury bestond uit zes uit Duitsland en Frankrijk afkomstige zestien- en zeventienjarigen. De winnaar werd gekozen uit een selectie van zes eerste en tweede films die op het festival te zien zijn.

Le passé devant nous is een productie van Savage Film.




De tv-serie Tytgat Chocolat ontving in Berlijn de Prix Europa voor Beste TV Fictieserie. Eerder deze week won de productie ook al de Diversity TV Excellence Award in de categorie frictiereeksen tijdens Mipcom in Cannes. Enkele weken geleden was er de Speciale Vermelding op de Prix Italia voor deze door De Mensen geproduceerde serie.

De reeks draait rond Jasper Vloemans die als inpakker bij het Vlaamse chocoladebedrijf Tytgat Chocolat werkt. Daar wordt hij verliefd op één van zijn collega's: Tina, een meisje van Kosovaarse afkomst. Wanneer Tina plots uitgewezen wordt naar haar land van herkomst, reizen haar vrienden haar achterna, aangevoerd door de dolverliefde Jasper.

De laatste aflevering van Tytgat Chocolat is vanavond omstreeks 21u35 op één te zien. Donderdagavond volgt er nog een making of als afsluiter (één, 26/10, 20u40).




Vrijdagavond werd al bekend dat Sahim Omar Kalifa's Zagros de Grote Prijs voor Beste Film won op het 44ste Film Fest Gent. Het speelfilmdebuut van de Vlaams-Koerdische regisseur is een aangrijpend portret van een jonge Koerdische herder die gebukt gaat onder de geruchten dat zijn zwangere vrouw hem ontrouw zou zijn. Het titelpersonage moet kiezen tussen de eer van zijn familie en de liefde voor zijn vrouw die beschuldigd wordt van overspel. Hij ontvlucht zijn dorp en volgt zijn vrouw naar België, maar de onzekerheid verdwijnt niet. De internationale jury loofde de film voor de sterke acteerprestaties en het integere, aangrijpende verhaal van een man die gevangen zit tussen twee culturen, twee werelden, die hem dwingen tot tragische keuzes. Zagros is een productie van A Private View.




Ook andere Vlaamse audiovisuele creaties scoorden sterk op het Film Fest Gent. De tussenstand voor de Publieksprijs die bij aanvang van de laatste festivaldag zaterdag werd bekendgemaakt, wordt aangevoerd door de documentaire Rabot van Christina Vandekerckhove. Dit met een score van 4,82 op 5. Rabot brengt het verhaal van een sociaal woonblok dat tegen de vlakte moet. Wie een uitweg uit de miserie zocht, kwam er van het dak springen. Wie nergens anders een woning vond, kreeg er een plaats. Een klein dorp in de hoogte waar onverschilligheid hoogtij viert. De bewoners en het gebouw moeten weg; het is het einde van een woelig tijdperk. We volgen een aantal bewoners tijdens de laatste maanden van hun leven in de woontoren. Een raamvertelling over liefde, eenzaamheid en armoede in het hart van onze Westerse samenleving. Producent is Inti Films.



Ex aequo op nummer vijf (4,7/5) in dezelfde tussenstand staat Façades van Nathalie Basteyns en Kaat Beels (prod: De Mensen); Zagros vinden we terug op tien (4,64/5); Philippe Van Leeuws Insyriated, een minoritaire coproductie voor Vlaanderen die het festival 10 dagen geleden opende (Vlaams coproducent: Minds Meet), vinden we terug op zeven (4,68/5). Het is nu wachten op de finale scores voor de Publieksprijs.




Façades, Insyriated, Le passé devant nous, Rabot en Zagros kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds, en Tytgat Chocolat met het VAF/Mediafonds, van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Daarnaast investeerde ook het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en minister van Cultuur Sven Gatz, in Le passé devant nous en Zagros.