.
News Image

Vanavond in De Kroongetuigen: de zaak Kim De Gelder

Donderdag brengt VTM De Zaak Kim De Gelder met authentieke audiofragmenten uit de verhoren. ​


Op donderdag 19 januari brengt VTM in de tweede aflevering De Zaak Kim De Gelder, met o.a. unieke, authentieke audiofragmenten uit de verhoren van De Gelder.



Op vrijdag 23 januari 2009 om 10u19 belt een vrouw vanuit kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde naar de hulpdiensten. Ze doet een vreselijke melding: een onbekende man begaat één van de meest gruwelijke misdaden uit onze recente geschiedenis. Drie slachtoffers, een kinderverzorgster en twee baby’tjes van amper 9 maanden, werden doodgestoken. Eén kindje overleed ter plaatse, het andere bezweek later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Naast de drie dodelijke slachtoffers, vielen ook talloze gewonden.



De Kroongetuigen sprak voor deze aflevering met bevoorrechte getuigen van politiediensten en magistratuur. “Na de feiten kwam het afstappingsteam ter plaatse, en nadien ben ik zelf gaan kijken”, vertelt onderzoeksrechter Paul De Bruecker. “Ik moet zeggen: je werd er stil van als je daar kwam. Op dat moment word je geconfronteerd met de plaats van de feiten zoals hij ze heeft achtergelaten.”



De De



Ongeveer één uur na de feiten pakte de politie een mogelijke verdachte op. Uit het onderzoek bleek dat het ging om Kim De Gelder, die wel degelijk de dader bleek te zijn. Maar hij had nog meer op zijn kerfstok. Een week voor de steekpartij in Fabeltjesland, op 16 januari 2009, vermoordde hij de bejaarde vrouw Elza Van Raemdonck. De amper 20 jaar oude Kim De Gelder bleek een seriemoordenaar.



Jeroen Wils, bezieler van De Kroongetuigen: “Gezien de ernst van de misdaden en het feit dat de gebeurtenissen nog niet ver achter ons liggen, wordt het een atypische aflevering. Dit misdaaddossier is één van de meest ingrijpende assisenzaken die we hebben gekend in België, met een dader wiens drijfveren en persoonlijkheid opmerkelijk waren. We zijn erg omzichtig te werk gegaan en vanuit diezelfde omzichtigheid reconstrueren we dan ook niet de gruwelijke feiten, maar concentreren we ons op het profiel van de dader. De psyche van De Gelder.”



De Kroongetuigen reconstrueert het gerechtelijk onderzoek, onder meer aan de hand van stukken uit het gerechtelijk dossier. Daarnaast probeert het programma te doorgronden wat Kim De Gelder bezielde om deze vreselijke daden te plegen, aan de hand van getuigenissen van speurders en gerechtsexperten. Kim De Gelder bleek geestesgestoord, maar wel nog in staat om zijn daden te controleren. Uit het onderzoek bleek dat zijn ouders eerder al verwoede maar vergeefse pogingen deden om hem te laten opnemen in de psychiatrie.



​De Kroongetuigen, vanavond om 21.40 uur op VTM.




Bio van Jeroen Wils