.
News Image

Twee prijzen voor Marsman in Biarritz

Tv-reeks Marsman wint twee keer.


Op het Festival International de Programmes Audiovisuels (FIPA) in het Franse Biarritz is de Vlaamse fictiereeks Marsman tweemaal in de prijzen gevallen. Mathias Sercu die de serie bedacht, schreef en samen met Eshref Reybrouck regisseerde, won er de Prix Michel Mitrani, terwijl de FIPA d'Or voor Beste Acteur naar Jürgen Delnaet ging. Sercu was aanwezig om beide onderscheidingen in ontvangst te nemen.



Marsman dat bij ons tijdens het voorjaar van 2014 te volgen was op één, en eerder ook al de prestigieuze Prix Italia naar huis mocht nemen, werd samen met 10 andere series in Officiële Competitie voorgesteld. Naast Marsman waren dat o.a. het met Vlaanderen gecoproduceerde The Team, het Zweedse Tjockare ån vatten (Thicker Than Water), en de opvolger van The White Queen, Wolf Hall. FIPA opende dit jaar met de BBC serie The Missing, die ook al met Vlaanderen werd gecoproduceerd.



Het achtdelige Marsman draait rond Nico, een veertiger die zijn moeder verliest en kort daarna ook zonder werk komt te zitten. Wanneer hij bovendien de zorg voor zijn autistische broer op zich neemt, wordt het te veel voor Nico’s vrouw. Ze gaan uit elkaar. Nico wil zijn leven weer op de sporen krijgen, maar hoe begin je daaraan? Alles wat hij doet in zijn leven, doet hij voor een ander en hij weet niet goed hoe hij die instelling zomaar kan veranderen. Gelukkig zijn er nog zijn dochter en zijn vrienden met wie hij samen in de muziekgroep De mannen van Mars speelt.



Marsman viel uiteindelijk tweemaal in de prijzen: Mathias Sercu won de Prix Michel Mitrani, de Speciale Prijs van de Jury bestemd voor een uitzonderlijke programmamaker, en genoemd naar de oprichter van FIPA; terwijl de Prijs voor Beste Acteur in een Serie voor Jürgen Delnaet bestemd was. Het Britse Happy Valley werd uitgeroepen tot Beste Serie.