.
News Image

Twaalf van Gerrit Janssens

Janssens zet op verbluffende wijze de stem van een twaalfjarige neer.
Een twaalfjarige jongen besluit op een ochtend de deur uit te stappen, om voorlopig even niet terug naar huis te gaan; weg van zijn ruziënde ouders en de bedrukte sfeer, die sinds de recente dood van zijn opa alleen nog maar erger is geworden. Terwijl hij langzaam richting stadscentrum loopt, wordt door middel van flashbacks en onverwachte ontmoetingen duidelijk waarom hij heeft besloten in ieder geval één dag niet in de buurt van zijn ouders te zijn. De lokale kathedraal, een desastreuze vakantie op Kreta en een obsessie met fotografie staan centraal in deze roman, die aan de oppervlakte verraderlijk eenvoudig lijkt maar met elk hoofdstuk de leeftijd van de verteller meer overstijgt.

Janssens zet op verbluffend authentieke wijze de stem van een twaalfjarige neer, terwijl hij tegelijkertijd grote thema’s op een scherpzinnige manier laat schitteren onder de oppervlakte. Twaalf is zowel actueel als tijdloos.

Gerrit Janssens (1975, Antwerpen) werkt als copywriter bij een communicatiebureau. Kort werk van hem verscheen in de bundel Levende schrijvers (2004) van Antwerpen Boekenstad en in de valentijnsbundel Iedereen verliefd (2006) van Stichting Lezen Vlaanderen.