.
News Image

Tom Waes: stoeme aap!

Tommeke, Tommeke, Tommeke toch!


Tom Waes heeft één van de grootste stommiteiten van zijn leven begaan. De presentator was maandagavond voor de elfde keer te zien in De Slimste Mens Ter Wereld en hij had eigenlijk maar één opdracht: winnen of de finaleronde overleven. Een makkelijke opdracht voor iemand die tien afleveringen succesvol wist af te werken en die al zeker was van een plaats in de finaleweken. En toch moet ieder spel gespeeld worden, vraag dat maar aan Tom Waes. Hij speelde zichzelf naar huis door een wel héél tactische stommiteit.



Maandagavond nam Tom Waes het op tegen Stan Van Samang en nieuwkomer Sven Ornelis. Sven stond al jaren op de wishlist van Erik Van Looy maar omdat Sven jarenlang rond 4 uur uit zijn bed moest om het ochtendblok op Qmusic te presenteren, weigerde hij ieder jaar om deel te nemen aan De Slimste Mens Ter Wereld. Sven Ornelis maakte maandagavond meteen een goede beurt en won zijn eerste deelname met 429 seconden, precies 201 seconden meer dan Stan Van Samang en 202 seconden meer dan Tom Waes wist te verzamelen. De finaleronde beloofde op voorhand al spannend te worden want een verschil van één seconde is echt verwaarloosbaar. Stan en Tom waren goed bezig maar Tom betrapt zichzelf op een fout bij een vraag over Watergate. Hij past en weet meteen dat hij zich beter had kunnen laten zakken tot onder de tijd van Stan. Die is met 85 seconden tegenover 97 seconden aan zet en heeft met vijf correcte antwoorden genoeg om Tom Waes naar huis te spelen.

Wat kan Stan Van Samang vertellen over regisseur Roman Polanski? Stan weet Pool en The Pianist en besluit te stoppen. De nieuwe stand: 71 seconden voor Stan, 57 voor Tom. Die krijgt dan de kans om met Sharon Tate en Seksueel misbruik aan te vullen. Stan heeft dan 31 seconden, Tom heeft er nog 50. Deze keer ga ik me toch efkes laten zakken, zegt hij. Maar Tom geeft nog antwoorden en geeft zelfs een correct antwoord waardoor de tijd stopt. Waes voelt de bui hangen en roept Miljaar Waes, stomme aap maar dan op z'n Antwerps. Met 11 seconden voor Stan en 37 voor Tom Waes heeft Stan met twee antwoorden over Archimedes genoeg om Tom naar huis te sturen en Stan doet dat ook.



Na ruim twee weken nemen we bij De Slimste Mens Ter Wereld afscheid van Tom Waes. Na elf deelnames aan komt hij op gelijke hoogte met Gert Verhulst die ook in elf afleveringen van het populaire VIER-programma te zien was. Dat Tom Waes de kans heeft laten liggen om dit straffe record te verbreken, daar is hij ongetwijfeld in teleurgesteld. Hoe dan ook zien we Tom Waes volgende maand nog terug in de finaleweken van De Slimste Mens Ter Wereld. Met elf deelnames staat Waes ruim aan de leiding. Kobe Ilsen moest tevreden zijn met zeven deelnames, Danira Bouhkriss, Kevin Janssens en Jan Paternoster hebben elk vijf deelnames achter de rug.



Tom Waes zit dus safe en de kans is dan ook groot dat we hem pas bij de allerlaatste - de finale dus - aflevering van dit seizoen nog een keer terug zien in De Slimste Mens Ter Wereld. Hij kan mogelijk nog eerherstel krijgen, tenminste als hij dan de finale van De Slimste Mens Ter Wereld wint. Voor minder gaat Tom Waes niet. Maar ook dan zal het spel gespeeld moeten worden en laten we niet vergeten dat tijdens de grote finale de inzet enorm groot is: de winnaar van de finaleronde is niet alleen de opvolger van Adil El Arbi mag zich eveneens een jaar lang De Slimste Mens Ter Wereld noemen.