.
News Image

Tom Waes drinkt zijn laatste pinten

Tom Waes heeft het gehad.


Met veel trots en het nodige tromgeroffel kondigen de organisatoren van Het Schlagerfestival 2015 Tom Waes aan op hun feestelijke tiende editie! Vanaf vrijdag 27 maart zullen vele duizenden concertgangers ‘Dos Cervezas’ met Tom meezingen in de Ethias Arena in Hasselt.



In het voorjaar van 2010 lanceerde Tom Waes zichzelf als schlagerzanger in zijn tv-programma Tomtesterom. Meer dan één miljoen mensen zagen hoe hij naar Spanje trok en er op zoek ging naar zijn Conchita met snor, althans volgens zijn meezinger ‘Dos Cervezas’. Onmiddellijk na de uitzending schoot het liedje als een komeet de lucht in en stond het op nummer één in de officiële Ultratop 50. Eind mei 2010 kreeg Tom in de uitzending van Villa Vanthilt goud uitgereikt. Waes slaagde er als gelegenheidsschlagerzanger in om een notering te behalen in de “heilige” lijst van De Afrekening van Studio Brussel. In de zomer van 2010 nam hij ook de prestigieuze Radio 2 Zomerhit mee naar huis. Maar eind september van dat jaar was het genoeg. Hij zong een laatste keer ‘Dos Cervezas’ op Laundry Day en hield het vervolgens voor bekeken. Vijf jaar na het grote succes en ter gelegenheid van de 10de verjaardag van Het Schlagerfestival, wil Tom nog één keer een uitzondering maken en is hij tijdens de vijf shows van de partij. Aan de vooravond van het ‘Dos Cervezas’-schlagerrondje van Tom hadden we met hem een gesprek.



@ Tom, wat heeft je finaal op je stappen laten terugkeren en overtuigd om toch nog eens op het podium te gaan staan?

Goh, ik moet eerlijk zijn dat ik al jaren benaderd word door de organisatoren van Het Schlagerfestival in Hasselt met de vraag wanneer ik er eens bij kan zijn. De voorbije jaren heb ik steevast de boot afgehouden, vooral omdat mijn agenda het niet toeliet. Maar dit jaar vallen echt alle dobbelstenen goed en ben ik van de partij.



@ Daar sta je dan straks als schlagerzanger, tussen collega’s die destijds niet allemaal even blij waren met het succes dat ‘Dos Cervezas’ te beurt viel.

Och, dat is destijds stevig opgeklopt in de pers. Het klopt dat een aantal schlagerartiesten ontstemd waren en het vooral ook jammer vonden dat zij met hun nieuwste schlagerproducties niet de aandacht kregen die ze verdienden. Het ging hen niet zozeer om het succes van ‘Dos Cervezas’ dat mij te beurt viel, maar eerder om een gebrek aan eigen erkenning. Ik heb voor dat standpunt altijd begrip gehad, want ik kan me indenken dat zo’n gevoel best wel frustrerend kan zijn. Maar laat ons eerlijk zijn dat die discussie van weleer niet is blijven hangen aan ‘Dos Cervezas’, integendeel. Het nummer wordt nog steeds geassocieerd met vreugde en plezier en dat was ook van bij het begin het opzet.



@ Aanvaarding door het schlagermilieu. Dat zorgt er dus voor dat jij straks niet de vreemde eend in de Schlagerfestivalbijt bent?

Absoluut niet (lacht uitbundig). Ik hoorde al van Christoff bijvoorbeeld dat hij ernaar uitkijkt om mij terug te zien. Tijdens de hoogdagen van ‘Dos Cervezas’ heb ik trouwens nog de cd presentatie van Christoff z’n album voor mijn rekening genomen. Dat was toen een zeer prettige ervaring. Niemand van onze ploeg, inclusief ikzelf niet, had durven denken dat het liedje vijf jaar later nog altijd zo populair zou zijn en dat het zou uitgroeien tot een klassieker.



@ Na Laundry Day in 2010 zei je dat het de allerlaatste keer was. Nu herhaal je die uitspraak en zeg je dat het na je doortocht op Het Schlagerfestival echt wel voorbij is met de livevertolkingen van ‘Dos Cervezas’.

Absoluut! Ik ga met heel veel goesting, gedragen door het publiek en omringd door een fantastische liveband, nog vijf keer ‘Dos Cervezas’ zingen. Dat moet voor mij en al die mensen in de zaal echt een feest worden. Daarna ben ik vooral niet van plan om weer feesttenten en podia af te schuimen en interviews te geven over dit nummer. Het is goed geweest en na vijf keer is het echt ‘over and out’ voor ‘Dos Cervezas’. Vanaf dan zal het publiek het vooral moeten doen met het cd’tje en het liedje op de radio.



Bedankt Tom en veel succes op Het Schlagerfestival 2015.