.
News Image

Straffe vondsten in 'Rijker dan je denkt?'

Donderdagavond op VTM.
Op donderdag 20 november zette Staf Coppens de zoektocht naar schatten opnieuw in in het derde seizoen van Rijker dan je Denkt? Zowel verschillende gelukkige eigenaars, als 829.382 mensen thuis werden verrast (live +4, 28/8% op VVA 18-54). In de tweede aflevering strijkt Rijker dan je Denkt? neer in het STAM, het stadsmuseum van Gent, én biedt Staf Coppens het langverwachte antwoord op de vraag: “Is de mogelijke Van Dyck uit het vorige seizoen écht van zijn hand? En is de eigenaar ervan dus 750.000 euro tot 1 miljoen euro rijker of ‘maar’ 25.000?”

STRAFFE VONDSTEN IN HET STAM IN GENT

Emmanuel uit Zwevegem heeft een album van striptekenaar Marc Sleen bij: ‘Het geheim van Matsuoka’. Het is het allereerste verhaal uit de stripreeks ‘De avonturen van Van Zwam’ en was de voorloper van de nog gekendere verhalen rond figuur Nero. Een waar stukje Vlaamse stripgeschiedenis dus. Ofwel spreken we hier over een zeer waardevol album van zo maar even 4000 euro, ofwel is de man 10 euro rijker. Aan stripexpert Peter Van Hooydonck om dat te bepalen.

Bert uit Kortrijk is chauffagist en kocht zo’n 10 jaar geleden twee koperen buizen op een rommelmarkt voor amper 30 euro. Eenmaal thuis bleek dat de buizen eigenlijk kokers waren, waarin 2 immense handgetekende kaarten uit de 17de eeuw zaten, van de stad Oudenaarde. Expert Peter Bernaerts is danig onder indruk - “Hier doen wij het voor” - van de manuscriptkaarten en spreekt van een onwaarschijnlijke vondst.

Maar niet alle mogelijke vondsten worden gekocht op de rommelmarkt. Luc uit Oostkamp brengt een groot bronzen beeld mee van een paard met een naakte vrouw op. Het kunstwerk zit al meer dan 70 jaar in de familie en de man heeft dan ook geen idee van de mogelijke waarde ervan. Al snel heeft Christophe Bernaerts – expert toegepaste kunst – leuk nieuws te melden.

WAT IS ER GEBEURD MET DE MOGELIJKE VAN DYCK UIT HET TWEEDE SEIZOEN?

Vorig seizoen kwam Christian langs met een schilderij dat misschien wel van de Vlaamse barokschilder Antoon van Dyck zou kunnen zijn. Maar om dat te kunnen uitsluiten, was er extra onderzoek nodig. Daarvoor deed Rijker dan je Denkt? beroep op een topteam van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK): het nationaal wetenschappelijk documentatie-, restauratie- en onderzoekscentrum, dat momenteel onder andere het wereldberoemde Lam Gods van de gebroeders Van Eyck restaureert.

Met behulp van onder meer röntgenfoto’s, infraroodcamera’s en pigmentanalyse hopen zij duidelijkheid te kunnen scheppen. Dateert dit schilderij echt uit de 17de eeuw? Is het van de hand van Van Dyck of komt het uit de kring van de grootmeester? Is de eigenaar ervan 750.000 euro tot 1 miljoen rijker, of blijft het bij 25.000 euro?

ANDERE POTENTIELE SCHATTEN MET HARTVERWARMENDE VERHALEN

Gegraveerde walvistanden vanop de Vrijdagsmarkt. Een rode stoel die altijd bij grootmoeder in de living stond en barst van de herinneringen. Een authentieke sabel die nog tijdens het Napoleon-regime gebruikt zou zijn. En enkele tulip stoelen van Knol. Waar komen ze vandaan? En wat zijn deze objecten waard? Weet je niet wat een monstrans is? Zeker kijken, want het blijkt al snel tot 2000 euro waard te zijn. En tientallen mensen die hun accordeon laten taxeren: Staf Coppens doopt hen meteen om in “het Valser dan je Denkt?-orkest.” Of er heldere noten in de taxatie ervan zitten, komen we te weten in de 2de aflevering van Rijker dan je Denkt?.

Rijker dan je denkt, donderdag 27 november om 20.35 op VTM.

Bio van Staf Coppens

Meer Over:

Staf Coppens