You are here

Regisseur wilde naar bed met Hilde Van Mieghem

12/10/2017 17:39-

Wie is die man?

De zaak Harvey Weinstein zorgt ook bij ons voor een aantal ontboezemingen. Hilde Van Mieghem is één van de actrices die zich laat horen want ook zij werd misbruikt, al dateren de feiten al van een hele tijd geleden. Hilde Van Mieghem is ondertussen 59 en staat al vele tientallen jaren op filmsets. En ook zij heeft ondervonden dat er ook bij ons mensen uit de filmwereld zijn die hun handen niet thuis konden houden. Hide Van Mieghem vertelT in Het Laatste Nieuws over grensoverschreidend gedrag. Namen noemen, dat doet de actrice niet maar ze weet dat er zeker een drietal mensen hun handen niet konden bijhouden. “Ooit liep ik hier rond de tafel, met een theaterregisseur achter mij aan. Of fluisterde een regisseur me tussen twee takes in het oor dat hij ábsoluut met mij naar bed wilde”, vertelt de actrice in de krant van donderdag. En het gaat nog verder: “ 'En dat zal ook wel lukken', voegde hij daaraan toe. Dat waren mannen die een stuk ouder waren, en die op dat moment, in die machtssituatie, bewust of onbewust misbruik maakten van hun positie. Zulke dingen gebeurden regelmatig, en ongetwijfeld niet alleen bij mij”, gaat Van Mieghem verder.
In het geval van Hilde Van Mieghem dateren de feiten al van een hele tijd geleden maar de actrice weet dat er ook vandaag nog mensen die hun handen niet kunnen thuishouden. Vijf jaar geleden vertelde Hilde Van Mieghem zij op Radio 1 dat ze eind jaren 90 door een Franse topchef werd verkracht.

Anemone Valcke zat woensdagavond bij Van Gils & Gasten en vertelde dat er mensen uit het vak zijn die wel eens graag haar vieze nonkel willen spelen. En daar stopt het niet bij: een vriendin van Valcke kreeg de vraag of een bepaalde man een verkrachtingsscène met haar mocht spelen.

Chris Lomme is ook al vele jaren actief in het wereldje en ook zij getuigt over toenaderingspogingen. Niet zozeer bij audities of castings maar wel in een later stadium. "Natuurlijk werd er al eens rond me gedraaid, maar ik ben nooit gaan liggen om een rol te krijgen", vertelde zij.
Meestal beginnen die dingen pas als een actrice een rol krijgt. De tegenpartij ziet één en ander dan als een verloning en dat kan uiteraard niet. “Dat is genânt en vervelend, want er moet verder gewerkt worden. Dan moet je die man proberen af te wimpelen op zo'n manier dat zijn ego niet te fel gekwetst wordt.”

Hilde Van Mieghem zorgde er voor de jaren heen voor dat ze nooit alleen was met een regisseur en zeker al niet als die bij haar thuis kwam. Van Mieghem hoopt dat deze feiten vandaag de dag niet meer gebeuren omdat actrices vandaag de dag weerbaarder zijn. Tenminste, dat hoopt ze. En als er dan toch slachtoffers zijn, dan moeten die klacht indienen.