.
News Image

Patrick Van Gompel krijgt Gulden Boek

60-jarige Patrick Van Gompel krijgt Gulden Boek.


Het Gulden Boek is een onderscheiding van Boek.be voor een persoon die zich op bijzondere wijze inzet voor het boek of de verspreiding ervan, maar die zichzelf bij voorkeur buiten of in de marge van het boekenvak bevindt. Dit jaar bekroont Boek.be VTM-journalist Patrick Van Gompel.



De prijs werd op 16 januari 2017 uitgereikt op de nieuwjaarsreceptie van Boek.be in Hingene, in aanwezigheid van de leden van Boek.be en vele boekenvakgenodigden. Rudy Vanschoonbeek, voorzitter van de Vlaamse Uitgevers Vereniging sprak de laudatio uit. Hij overhandigde het Gulden Boek-speldje, directeur André Vandorpe overhandigde het Gulden Boek aan Patrick Van Gompel.



Het Gulden Boek is een kunstwerk van kunstenares Hilde Van der Heyden. Het is geen groot werk, en staat symbool voor wie het krijgt: onopvallend, maar wel aanwezig. Het weerspiegelt het belang dat het boekenvak hecht aan mensen en organisaties die zich inzetten voor het boek, maar daar nooit een standbeeld voor zullen krijgen. In het Gulden Boek zitten tientallen letters in verschillende lettertypes die symbool staan voor de vele verschillende boeken die jaarlijks op de markt komen. De letters van de naam van de laureaat zijn verguld, de andere zijn gepatineerd.



Bij ontvangst van het Gulden Boek verbinden de trotse dragers er zich toe dat ze het boek levenslang hoog in het vaandel zullen dragen, én tot hun laatste snik een ware vriend van het Huis van het Boek zullen blijven. Dat laatste zal voor Patrick Van Gompel wellicht geen probleem zijn.


Bio van Patrick Van Gompel

Meer Over:

Patrick Van Gompel