.
News Image

Pat Donnez staat in Lichterlaaie

‘Lichterlaaie’, de 1ste grote roman van Pat Donnez. Het is 1974. Zal Louis het wereldrecord grafliggen op zijn naam schrijven? Waarom dwaalt de vrouw van een minister door de nacht? En wint Eddy Merckx voor de vijfde keer de Ronde van Frankrijk?

Louis vindt dat hij meer verdient dan een roemloos bestaan als brouwersgast. Hij besluit een gooi te doen naar het wereldrecord grafliggen: tachtig dagen onder de grond, dat is het doel. Zijn bonte comité cafévrienden is er heilig van overtuigd dat het zal lukken.

Greet, het autistische dochtertje van Louis houdt hem via haar Gesproken Dagblad op de hoogte van wat er bovengronds gebeurt. Duizenden fans stromen toe. Louis’ trotse dorp, Bouweldonk, krijgt eindelijk een plaatsje op de kaart.

Johanna, ongelukkig getrouwd met de minister van Buitenlandse Zaken, heeft een zonneallergie en komt alleen ’s nachts buiten. Op één van haar nachtelijke dooltochten drijft Johanna’s slechtwerkende sluitspier haar naar een feesttent, waar ze geen toilet vindt maar wel een kist onder de grond…

Zo ontmoeten twee verrassende figuren elkaar op een wel erg unieke plek. Deze verschroeiende ontmoeting zal hun leven voorgoed veranderen. Vinden Johanna en Louis genezing bij elkaar?

Lichterlaaie speelt zich af in de jaren zeventig van de vorige eeuw, in een door en door Vlaams dorp uit die tijd. Wat een feest moet worden eindigt in een drama. Maar niet voor iedereen.

Pat Donnez is radiomaker en journalist voor de VRT. Hij schreef enkele dichtbundels en een novelle. Lichterlaaie is zijn eerste grote roman.