.
News Image

Pascale Naessen en Jeroen Meus in de clinch

Stopt dit ooit?


Ze zullen wellicht nooit door één deur kunnen, laat staan dezelfde mening delen over gezond eten. Pascale Naessens en Jeroen Meus zijn weer aan het kibbelen. En opnieuw gaan ze dit najaar de strijd aan want zowel Naessens als Meus hebben een nieuw kookboek. Leuk detail: het nieuwe boek van Meus werd aangekondigd op het moment dat Pascale Naessens haar boek aan het voorstellen was in Antwerpen. Voor de voorstelling van het nieuwe kookboek van Pascale Naessens Puur Pascale 2 inviteerde de auteur 150 lezers en lezeressen voor een proeverij aan de oever van de Schelde. De tafel was volledig gedekt met het servies van Pascale Naessens en haar nieuwe collectie glazen en bestek, allemaal van de lijn Pure. De vrienden van Pascale namen plaats aan een vijftig meter lange tafel en konden genieten van eten, het uitzicht op de Schelde en de skyline van Antwerpen.

In haar toespraak sprak Pascale Naessens haar tevredenheid uit over de actuele publieke belangstelling voor gezonde voeding en gaf ze een aantal positieve evoluties aan. Ze was ook heel tevreden dat de klassieke voedingsdriehoek binnenkort zal worden vervangen door een nieuw model dat nauwer aansluit bij de moderne visie inzake voeding. Verder verheugde ze zich over een reeks andere positieve evoluties, zoals een dagelijks tv-programma waarin gezonde voeding een belangrijke rol zal spelen en zei ze dat ook tv-kok Jeroen Meus gekozen heeft voor eten met gezond verstand. Met een knipoog naar het publiek gaf ze te kennen dat Jeroen meer recepten heeft met quinoa dan zij zelf in al haar boeken samen. Naessens noemde het zelfs een positieve evolutie. Puur Pascale 2 is het achtste kookboek van Pascale Naessens en het tweede in de reeks Puur Pascale, een reeks op groter formaat, met meer recepten, meer lifestyle en meer wetenschappelijk onderbouwde voedingstips. Het voorwoord werd geschreven door een van de meest bekende voedingsdeskundigen van dit ogenblik, prof. Dariush Mozzafarian, vroeger onderzoeker en cardioloog bij Harvard, nu decaan van Tufts University, School of Nutricion Science & Policy in Boston.

De uitgeverij van de boeken van Jeroen Meus verstuurde al dan niet toevallig maandag een persbericht waarin de komst van het boek Dagelijkse Kost 2 werd aangekondig. Eten kan voor mij nooit een hype zijn. Daar voel ik me te nederig voor. Hoe is het mogelijk dat we van de essentie van ons bestaan een trend durven maken? Of claimen het allemaal te weten? Hoe meer ik leer, hoe meer ik weet dat ik nog veel moet leren. Eten moet vooral gekoesterd worden en niet geclaimd. Gerechten zeggen veel over wie we zijn. Worst met rodekool of een lekkere stoverij, dat zijn wíj toch gewoon?, aldus Jeroe Meus.

Elke dag weer inspireert Jeroen Meus honderdduizenden mensen met zijn Dagelijkse kost- gerechten. Gerechten zonder franjes, voorbij elke trend of hype. Simpelweg lekker. Bereid met gezond verstand. Deze rode draad loopt ook doorheen zijn nieuwe boek Dagelijkse kost 2, dat verschijnt op 28 augustus.

“Vanavond had mijn vrouw een heerlijke zomerse stoemp gemaakt. Met alleen groenten. De pot was leeg. Morgen gaat de andijvie eraan. In witte saus, met een kotelet en puree. Ik maak een vulkaan en giet de braadjus in de krater. Een feestmaaltijd die tegelijkertijd een nieuwe herinnering plant in dat kleine hoofdje van mijn zoon. Dat is eten voor mij, echt eten. Zonder franjes maar met mijn gezond verstand.“

Voor Dagelijkse kost 2 brengt Jeroen Meus 101 nooit eerder gepubliceerde recepten samen in een prachtig vormgegeven boek, afgewisseld met karakteristieke foto's van Thomas Sweertvaegher en zijn eigen filosofie over voeding, koken en bij uitbreiding het leven. Echte klassiekers, verrassende veggie stoofpotjes, frisse salades en snelle pasta's: stuk voor stuk klaargemaakt met liefde en passie.



​De strijd om de gunst van de boekenkoper zal weer gestreden worden. Het belooft weer een spannende Boekenbeurs te worden in Antwerp Expo.


Naar het boek van Pascale


Naar het boek van Jeroen