.
News Image

Nieuw album Katastroof

Deel 2 van Katastrofalia is een feit.


Hun nieuwste album Van 't Schap verzamelt alle nooit uitgebrachte opnames van de laatste 5 jaar en is een vervolg op Katastrofalia dat in 2011 verscheen.



In 2017 stampt Katastroof 40 jaar tegen de schenen van al wat preuts en baas is. De Antwerpse cultgroep met Jos Smos, Zjuul Krapuul en Stef Bef werd intussen een legende, ook al vertoeft de band al sinds 1977 in de goot van de Vlaamse showbizz. Ondanks hun oneindige tournee vinden ze zowat elk jaar de tijd om een nieuw album te vullen.



Hun nieuwste heet Van 't Schap. Een verwijzing naar zowel bier als vrouwelijke lichaamsdelen, zoals te zien is aan de cd-hoes die als vanouds door Zjuul Krapuul getekend werd. Er wordt weer heel wat afgedronken (vooral Duvel), maar hoewel er genoeg drinkliederen op het album staan - waaronder een verrassende cover van een klassieker van Bart Kaëll! - valt het vooral op door de geëngageerde liederen. Katastroof is immers altijd een protestgroep geweest. De eerste single die ze naar aanleiding van dit album lanceerden was dan ook Schaft Die Godsdiensten Af. Een sneer naar zowel het katholieke verleden als het huidige moslimextremisme. Verder verheffen ze hun stem tegen het Europees beleid in De Eurotechnokraten, politiegeweld en oorlog in Wereldvrede, religie en racisme in Mohammed Moestafa en partnermishandeling in Wijventoeker. En dat zonder een keer belerend of melig te klinken. Zelfs De Internationale pikten ze volgens het cd-boekje van de sossen, om er een nieuwe versie van te maken: De Katanationale. Een update die spijkers met koppen slaat!



Van 't Schap is het vervolg op het album Katastrofalia dat 5 jaar geleden uitkwam. Dat bestond net zoals Van 't Schap uit een verzameling liedjes die geschreven waren voor speciale gelegenheden, live-opnamen die nooit eerder op een album verschenen, alternatieve versies van katastrofale klassiekers en obscuur materiaal voor verzamelaars. Maar Katastroof zit dus niet stil. Niet alleen verschenen er sindsdien 3 andere albums, maar ondertussen hadden en ze weeral een hoop nieuwe speciallekes op 't schap liggen.

Het werd dus tijd om ze weer eens te verzamelen. De liedjes zijn grofweg in 3 groepen verdeeld. Eerst komen de protestliederen, daarna de drinkliederen en tot slot wat ze zelf noemen opgewarmde kost. Ook de moeite: Kommil Foo en Tourist LeMC duiken plots op als gastvedetten.

Van 't Schap bewijst eens te meer dat je onkruid niet kan verdelgen met alcohol en dat Katastroof na 40 jaar nog niet aan stoppen denkt.


Bio van Katastroof

Meer Over:

Katastroof

Bio van Kommil Foo en Tourist LeMC