.
News Image

Mis de start van Topdokters niet

Dinsdag gaat het nieuwe seizoen van start.
In het vierde seizoen van Topdokters gunnen negen nieuwe specialisten de kijker opnieuw een blik op hun werk, dat voor een groot deel hun leven is. Samen met hun team maken ze moeilijke beslissingen over opereren of niet, behandelen of niet, leven of dood. ​Topdokters gaat opnieuw tot op het bot en levert ontroerende, hoopgevende en pakkende verhalen van patiënten en van dokters. Van mensen die het lef en de moed hebben om in hun hoofd en hart te laten kijken. 

​Vanaf dinsdag 18 april om 20u35 op VIER.

In de eerste aflevering maken we kennis met vaatchirurg Dimitri Aerden, plastisch chirurg Nathalie Roche, palliatief arts Wim Distelmans en brandwondenchirurg Thomas Rose. 

Elke 20 seconden verliest iemand wereldwijd zijn been ten gevolge van suikerziekte. We zien hoe prof. Dimitri Aerden zo veel mogelijk benen probeert te redden van deze sluipende ziekte. Helaas is een amputatie, zoals bij de 82-jarige Irma, soms niet te vermijden.
Kinderen met een aangeboren afwijking kennen vaak een moeilijke start. Zeker als die afwijking duidelijk zichtbaar is. Dr. Nathalie Roche is als plastische chirurg gespecialiseerd in aangezichtschirurgie bij kinderen. Bezorgde ouders komen met hun baby Aleksander bij haar op consultatie. Het baby’tje lijdt aan een zware vorm van schisis. Zowel zijn lip als gehemelte zijn gespleten. De operatie van Dr. Roche is slechts het begin van een lange weg.

Euthanasie is sinds 2002 wettelijk mogelijk in België. Maar tot op heden nog steeds een taboe. Prof. Wim Distelmans is pionier in palliatieve zorg en voorvechter van het recht op euthanasie. In Topdokters zien we hoe hij een blinde 91-jarige dame adviseert in haar vraag om waardig te sterven.

Een ongeluk is snel gebeurd. Dr. Rose is brandwondenchirurg in het militair Hospitaal van Neder-Over- Heemweek, waar twee arbeiders met spoed worden opgenomen.  Bij het opsteken van een sigaret, liepen ze ernstige brandwonden op. Dr. Rose gaat voor hen tot het uiterste. Want “wat ik voor mijn grootmoeder zaliger doe, doe ik voor iedereen. Ze is 101 geworden.”