.
News Image

Maandag nieuwe Vlaamse tv-zender

We krijgen er maandag een tv-zender bij!


Aanstaande maandag wordt het Vlaamse tv-landschap een nieuwe themazender rijker: Evenaar. Die naam mag u letterlijk nemen maar het is tegelijk een woordspeling: 'Even Naar', televisie die de kijker meeneemt naar allerlei mooie plekken in België en in de wereld. In de hoop dat hij vanuit zijn luie zetel goesting krijgt om zelf ook eens ergens naartoe te gaan.

Evenaar is een initiatief van nv De Buren, de exploitatiemaatschappij die de drie regionale zenders TVL, ATV en TV Oost overkoepelt.

De zender maakt gebruikt van het Telenetkanaal 'Onze TV' dat dus zal stoppen met uitzenden.



Onze regionale zenders brengen vooral nieuws en informatie uit de eigen regio. Dat is hun opdracht en hun bestaansreden. Hun zendbereik is echter beperkt tot het eigen zendgebied en dat is een nadeel wanneer je, naast nieuws , ook andere regionale evenementen en bezienswaardigheden wil tonen en promoten'' zegt CEO Ernest Bujok.

Het Antwerpse MAS museum, C-mine in Genk, een Geuze brouwerij in Brussel of de carnavalsstoet van Aalst mikken allemaal op bezoekers uit het hele land. Daarom hadden we een nationale zender nodig.

Evenaar zal echter ook heel veel mooie plekken in het buitenland tonen. Het grootste deel van onze programma's zullen we aankopen. De onderwerpen zijn heel gevarieerd: nomaden in Kirgizië, valkeniers in Abu Dabi, veenbessen in Cape Cod, dromedariskaravaans in Oman, op slangenjacht in Cambodja, wilde paarden in Roemenië, sporten in de Namibische woestijn, de kerselaarstoute in Japan. Daartussen kunnen we dan eigen reportages plaatsen over het verdronken land van Saeftinge, de fietsroutes in Limburg, de Vlaamse wijnpluk enz.

Een prachtige film als 'Ghent in Motion', gemaakt door een jong Gents filmbedrijf krijgt op evenaar een nationaal platform.



De nieuwe zender zal ook evenementen live in de huiskamer brengen. Voor het eerst zal de carnavalsstoet van Aalst integraal buiten de eigen provincie te zien zijn. We hopen ook die van Rio te kunnen brengen. Of de stierenloop van Pamplona. Zeker is dat we de nieuwe dansvoorstellling van Jan Fabre, die 24 uur duurt , live vanuit de Antwerpse Bourla zullen uitzenden. Een Franse productieploeg maakt de opnames voor de Franse televisie en wij nemen het signaal over, met ondertiteling en eigen interviews tussendoor.

Daarnaast staan enkele eigen programma's op stapel. 'Van Knokke tot Kinrooi' wordt een nieuwsmagazine met het leukste en beste van Vlaanderen, aangevuld met YouTube-filmpjes. Ik kijk zelf nogal uit naar 'De Burgemeesters', waarin elke dag zes burgemeesters dezelfde beleidsvraag en dezelfde persoonlijke vraag voorgeschoteld krijgen. Alle antwoorden krijg je vervolgens achter mekaar. Geen debat dus (dat is er al genoeg op TV) maar eerder een vergelijkende oefening in heldere taal en concrete antwoorden.



Een ander format is 'Wat zeggen de mensen?', waarin een panel van 12 Vlamingen van allerlei slag elke dag dezelfde vraag beantwoordt. Leuk om naar de kijken en relevant.

Uiteraard zullen de programma's vaak op verschillende tijdstippen herhaald worden. Een themazender is een zender waar je langs zapt en er dan een tijdje blijft hangen, zegt Ernest Bujok. Bereik is voor een themazender belangrijker dan marktaandeel.



Evenaar is overigens al de zesde zender die Bujok opricht na TVL, TV Limburg in Nederland, Acht, Lacht en radiozender Nostalgie. Ze zijn ook allemaal winstgevend, voegt hij er tevreden aan toe.

Evenaar is vanaf maandag 30/11/15 te zien via Telenet Digital TV kanaal 51 en via TV Vlaanderen, Kanaal 13. Proximus volgt wellicht later.