.
News Image

Maandag in Via Annemie

Via Annemie gaat overwinteren in Tenerife.
Komende maandag trekt Annemie Struyf in Via Annemie naar het paradijselijke Tenerife. Dat is al jaren the place to be voor Vlaamse overwinteraars. Zon, zee, strand, palmbomen en bergen. En vooral: zalige temperaturen het hele jaar door.

Maar overwinteren in Tenerife – Spaans grondgebied - is ook leven in een bubbel. Want Spanje anno 2016 is geen sprookje. Voor vele locals is het krabben om rond te komen – een lot dat de Vlaamse toeristen uiteraard bespaard blijft. Ook het megalomane vakantieproject Ten Bel, dat er nu verlaten en vervallen bij ligt, hangt als een schaduw boven Tenerife.

In deze intrigerende reportage kijkt Annemie in de spiegel waar slechts weinig toeristen in kijken.

Via Annemie, Overwinteren in Tenerife: op maandag 8 februari om 20.35 uur op Eén.

Een winterweek lang verblijft Annemie aan de Costa del Silencio, in Westhaven Bay, het vakantiedorp van de West-Vlaamse Rita (64) en haar dochter Nele (40). Het is een Vlaams vakantiedomein, met Vlaams personeel en Vlaamse overwinteraars.

Maar overwinteren in Tenerife is ook leven in een bubbel. Het Spanje van nu is geen sprookje: het eiland kampt met een armoede- en vluchtelingenprobleem, een torenhoge werkloosheid, drugsproblemen en criminaliteit. Toch merken toeristen hier vaak weinig van.

Deze reportage is ook het verhaal van Ten Bel. Dit megalomane vakantieproject ligt vlak naast het vakantiedorp van Rita en Nele.

Ten Bel was vroeger geweldig in trek bij de Vlamingen. In de jaren ’70 en ’80 investeerden ze massaal in dit appartementencomplex, hopend op geweldige huuropbrengsten. Maar als snel bleek het verhuursysteem een grote luchtbel. De appartementen verloren hun waarde, en Ten Bel raakte in verval.

In deze intrigerende reportage kijkt Annemie in de spiegel waar slechts weinige toeristen in kijken. Ze volgt Jacky en Fons, die al meer dan 30 jaar in Tenerife wonen, maar nu noodgedwongen terug naar huis moeten. Ze bezoekt de dakloze die de tennistoiletten van Ten Bel heeft ingepalmd, de petanquespelers die elk jaar ouder worden, de Indiër die de teloorgang heeft meegemaakt, de eenzame danser, het verliefde stel, de nordic walkers, de bootvluchteling, de charmezangers met hun liedjes uit de oude doos. En natuurlijk Nele en Rita die elk op hun manier naar hun nieuwe thuis kijken.

Een intrigerend, zonnig verhaal, soms grappig, soms pijnlijk. Want om de hoek ligt altijd Ten Bel, het sprookje dat aan diggelen ligt.

Via Annemie, Overwinteren in Tenerife: op maandag 8 februari om 20.35 uur op Eén.