.
Luk Alloo
woensdag 25 maart 2015

Luk Alloo naar de gevangenis in Noorwegen

De gevangene leven als God in Frankrijk... Ongelooflijk wat je daar ziet...

Opgesloten zitten in de Noorse Halden Fengsel is voor de 250 gedetineerden wellicht leven als God in Frankrijk. De gevangenis staat bekend als de meest menselijke ter wereld. In de zevende aflevering van Alloo in de Buitenlandse Gevangenis op donderdag 26 maart 2015 vliegt Luk Alloo naar de Halden Fengsel in Noorwegen om er de Belg Jawad te bezoeken.

In Noorwegen zitten 3.842 gevangenen verspreid over 42 gevangenissen. Een derde van de gedetineerden is van buitenlandse afkomst. Op zo’n duizend kilometer van het thuisfront zitten een Vlaming en enkele Nederlanders in wat voor elke gevangene het ultieme paradijs moet zijn. De Halden Fengsel werd in 2010 gebouwd en kostte liefst 250 miljoen euro. Bij het ontwikkelen van deze gevangenis, wilde men een aangepaste buitenwereld binnen de muren nastreven. De bewakingsmuur is bewust weggestopt achter bomen en struiken. De cellen zijn voorzien van hoge ramen zodat er veel zonlicht binnen kan. Gevangenen leven in eenheden van tien en delen een woonkamer en een keuken.

In de Halden Fengsel geldt maar één regel: moordenaars, dieven, gangsters, verkrachters en drugdealers een nieuwe toekomst bieden en hen op het juiste pad krijgen via studie, onderwijs en werk. De cipiers dragen geen wapens en leven bewust nauw samen met de gevangenen. Deze menselijke vorm van gevangenschap werpt zijn vruchten af. Waar in België 50 tot 60 procent van de gevangenen hervalt eenmaal ze vrij zijn, komt in Noorwegen slechts 20 procent van de gevangenen terug in de cel terecht.

Luk Alloo maakt in de Halden Fengsel kennis met Jawad, een Antwerpenaar die in Noorwegen tot 15 jaar werd veroordeeld voor een drugsdelict. Hij zit ondertussen al acht jaar opgesloten. Jawad was als bendelid betrokken bij een drugsdeal van 300 kg hasj en 11 kg heroïne. “Ik ben ziek en ik ben kapot”, zegt hij. “Ik heb al acht jaar geen contact met familie en vrienden, alleen telefonisch contact met mijn moeder en met mijn zoon. Ik heb nog geen bezoek gekregen hier. Ik heb mijn zoon al die tijd niet gezien.”

De cel van Jawad oogt als een studentenkamer, met een aparte badkamer, een flatscreen, een koelkast en een goed bed. “Dit is hier inderdaad een hotelkamer zoals in de Holiday Inn”, getuigt Jawad. “Maar het regime is hier enorm streng. Ik neem antidepressiva, omdat ik mij voel zoals een gevangene in Guantanamo Bay.”

Tijdens een rondleiding in de futuristische gevangenis ontmoet Luk Alloo nog twee Nederlanders en een Taiwanees die hun verhaal doen. Hij toont een ontluisterend beeld van een visionaire luxueuze gevangenis die voor buitenlandse gevangenen bikkelhard is. “Je blijft hier immers een buitenlander”, vertelt Jawad. “Hier in deze gevangenis word je behandeld als een zware crimineel, je krijgt geen bezoek, deze gevangenis ligt te ver van Vlaanderen.” Een cipier vat het samen: “Het is hier dan wel een hotel, maar twee jaar in een hotel zitten en niet verder komen dan de hotellobby is niet gezond.”

Alloo in de Buitenlandse Gevangenis, donderdag 26 maart om 21.50 op VTM.