.
News Image

Lieven Scheire op Ketnet

Lieven Scheire presenteert Superbrein.
In Superbrein brengt Lieven Scheire kinderen op speelse wijze in contact met wetenschap en techniek. Samen met zijn assistent Proefkonijn (Jasper Dreesen) en drie teams leeft hij zich uit met spannende wetenschappelijke proeven, gekke experimenten en verrassende weetjes.

Twee kinderteams nemen het tegen elkaar op en worden tot het uiterste gedreven door een Ketnet-team, bestaande uit Maureen Vanherberghen, Dempsey Hendrickx en Celine Verbeeck. Wie het best scoort, wordt aan het einde van het programma officieel uitgeroepen tot Superbrein.

Wekelijks vanaf zondag 24 januari om 8.50 u. op Ketnet (hh op vrijdag om 18.50 u. en zaterdag om 8.45 u.)

In Superbrein maken kinderen op een speelse en humoristische manier kennis met wetenschap en technologie. Via gekke experimenten en verrassende weetjes worden de kandidaten en de kijkers elke aflevering ondergedompeld in boeiende en leerrijke maar soms wat bizarre wereld van presentator Lieven Scheire en zijn Proefkonijn, Jasper Dreesen. De deelnemers strijden iedere aflevering voor de felbegeerde titel van ‘Superbrein’.

Lieven laat de hersens van de deelnemers knetteren en test hun wetenschappelijke behendigheid tot het uiterste. De teams beantwoorden vragen over de afloop van wetenschappelijke experimenten, voeren proeven en ludieke opdrachten uit, krijgen een praktische uitdaging en worden in de beslissende laatste ronde onderworpen aan een heus vragenvuur.

Elke week nemen drie teams het tegen elkaar op. Twee teams met telkens drie kinderen van 10 tot 12 jaar en een derde team met drie bekende Ketnet-gezichten. Maureen Vanherberghen (bekend van Helden en De KetnetBand), Celine Verbeeck (Nachtwacht, Suske en Wiske) en Dempsey Hendrickx (Helden) vormen het supertrio dat Ketnet vertegenwoordigt en de twee kinderteams het vuur aan de schenen legt.

Lieven Scheire maakt met Superbrein zijn debuut op Ketnet is daarbij zijn energieke, komieke en gevatte zelf. Hij leidt alles – min of meer – in goede banen en wil topwetenschappers maken van de deelnemers, maar hen (en de kijkers) vooral ook de liefde voor wetenschap en technologie bijbrengen.

“Een Ketnet-programma met wat speelse wetenschap en techniek stond al langer op mijn verlanglijstje”, aldus Lieven Scheire. “Van Superbrein werd ik dan ook onmiddellijk enthousiast. Het was heerlijk om te kunnen meedrijven op het enthousiasme en de inventiviteit van de jonge deelnemers. Vooral de ronde waarin ze de werking van een zelfgebouwde uitvinding mogen uitleggen en demonstreren vond ik heerlijk. De voldoening van zelf iets te bouwen en de euforie als het ook echt werkt is het soort speelse plezier in techniek dat ik alle kinderen en jongeren toewens.”

Lieven wordt in Superbrein bijgestaan door Proefkonijn: een erg enthousiaste, maar nogal onhandige assistent. Hij helpt Lieven onder meer bij het uitvoeren van proeven en experimenten, maar dat wil vooral zeggen dat hij ze ondergaat. Verder valt hij op door zijn flashy outfit en ludieke opmerkingen.

De 25-jarige acteur en theatermaker Jasper Dreesen kruipt speciaal voor Superbrein in de huid van Proefkonijn. Jasper houdt zich vooral bezig met kindertheater. Hij maakt en speelt toneelstukken bij het Leuvense toneelgezelschap Jonna. Jasper speelde ook gast- en bijrollen in verschillende Vlaamse en Nederlandse tv-series (Dubbelleven, Aspe, Vermist, ...) en houdt zich sinds kort ook bezig met het illustreren van kinderboeken en stripverhalen.

Elke aflevering bestaat uit vijf gevarieerde spelrondes.

In de eerste ronde voert Lieven telkens een wetenschappelijk experiment uit, waarvan de teams de afloop moeten raden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer je een augurk onder stroom zet?

Voor de tweede ronde kregen de drie teams vooraf een probleem voorgeschoteld. Ze hebben enkele dagen de tijd gekregen om een oplossing te bedenken en in elkaar te knutselen. Die constructie mogen ze meebrengen naar de studio en wordt ter plaatste uitgetest door Proefkonijn. ‘Hoe kan je binnen de 30 seconden 100 ballonnen laten ontploffen?’ of ‘Hoe geraakt Proefkonijn bovenaan een helling die volledig is ingesmeerd met bruine zeep?’

In deze ronde is wetenschappelijke kennis even niet van belang, want dit is de hersenloze ronde. De deelnemers nemen het tegen elkaar op in een geflipte opdracht. Hoe gekker hoe liever. Welk team kan er bijvoorbeeld het meeste verfballen op ‘levende roos’ Proefkonijn gooien?

De hersenen moeten wel terug ingeschakeld worden voor de Breinbreker-ronde, want daarin moet iedereen zo goed mogelijk kunnen onthouden of een probleem oplossen door gebruik te maken van attributen die de presentator hen geeft. Wie kan het meeste voorwerpen memoriseren op 30 seconden? En wie kan een hardgekookt ei in een veel te smalle fles krijgen, zonder het ei stuk te maken?

In de beslissende finaleronde zijn er nog heel wat punten te verdienen tijdens een heus vragenvuur. ‘Hoe lang doet zonlicht erover om de aarde te bereiken?’ ‘Hoe zeg je het woord ‘legovogel’ omgekeerd?’ ‘Wat is het enige zoogdier op aarde dat niet kan springen?’. Na afloop van deze ronde kennen we het winnende team en weten we wie naar huis mag met de prestigieuze titel van ‘Superbrein’.