.
News Image

Laatste aflevering Vermassen

We bekijken de beruchte Beerputmoord van dichter bij.
Dinsdag getuigt Jef Vermassen over wat hij zelf de zwartste dag in zijn loopbaan noemt: de veroordeling van Rosie Verstraete in de zogenaamde Beerputmoord in 1996. Rosie werd ervan beschuldigd dat ze haar echtgenoot vermoord had en liet verdwijnen in een beerput in de stal, maar bewijsmateriaal is nooit gevolgd. Toch kreeg de landbouwersvrouw 20 jaar. Niet voor moord, maar voor doodslag. Vermassen was zo ontgoocheld in de uitspraak van de volksjury dat hij acht jaren lang zijn assisentoga aan de haak hing.

Sporen van een misdaad of het ontbreken ervan waren in de zogenaamde Beerputmoord van groot belang, en ook in de andere zaken waarop Jef Vermassen in deze aflevering terugblikt, was fysiek bewijsmateriaal heel belangrijk. Zo kreeg hij in de zaak van de ontvoering van Anthony De Clerck één van de vermeende medeplichtigen vrij met een stofzuiger. Vermassen kon aantonen dat door het gebruiken van een stofzuiger van de recherche mogelijk een verdacht poeder was terecht gekomen in de kofferruimte van de verdachte. Dat poeder was het enige bewijsmateriaal dat hem aan de ontvoering linkte. En zo kon de verdachte uiteindelijk vrijuit gaan.

Samen met collega strafpleiters, journalisten, onderzoeksrechters en forensische experten blikt Jef Vermassen ook terug op de evolutie van het onderzoek naar sporen. Vroeger kwam een agent ter plekke, keek hij wat rond en ondervroeg hij getuigen en alibi’s, nu strijkt een heel team van topdeskundigen toe op de plek van de misdaad. DNA, telefonie, data en zoveel andere nieuwe technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen brengen ons steeds sneller en dichter bij de waarheid. Zo bewees één enkel haartje dat Ronald Janssen naast de moord op Kevin Paulus en Shana Appeltans ook de dood van Annick Van Uytsel op zijn geweten heeft. Ook de wetsdokter en de ouders van Annick getuigen over de loop van het onderzoek, een zoektocht naar de speld in de hooiberg.

Vermassen, dinsdag om 21.45 op VTM.