.
News Image

Jill Peeters brengt 130 weermannen en vrouwen naar Brussel

Jill Peeters wil invloed van weervoorspellers bundelen. 


Praatjes over het weer zullen zeker niet ontbreken op maandag 26 en dinsdag 27 juni 2017, wanneer een aantal van de meest toonaangevende weermannen en -vrouwen ter wereld hun krachten bundelen voor de lancering van Climate without Borders in Brussel.

Het geesteskind van de Belgische weervrouw Jill Peeters, Climate without Borders, brengt 130 weermannen en -vrouwen uit 110 landen samen. De presentatoren uit Pakistan en Lesotho waren de laatsten die hun deelname bevestigden.

“Op het gebied van klimaatwetenschap zijn weermannen en -vrouwen betrouwbare, vaak geraadpleegde en geliefde bronnen”, zegt oprichtster Jill Peeters. “In tijden van valse berichtgeving wil Climate without Borders dat gegeven benutten. We willen onze autoriteit gebruiken om wetenschap te vertalen naar een groot publiek.”



Climate without Borders streeft ernaar een wereldwijd netwerk van weermannen en -vrouwen op te richten. Door die samenwerking zouden zij de nodige vaardigheden en autonomie moeten krijgen waardoor het eenvoudiger wordt om wetenschappelijk onderbouwde informatie over de klimaatverstoring in hun berichtgeving te verwerken. Zo wil Climate without Borders bijdragen tot een beter begrip bij het brede publiek van klimaatwetenschap en -politiek en het effect ervan op het milieu.



Veel van de huidige weermannen en -vrouwen zijn vanaf de frontlijn getuige van de klimaatverandering. Vanuit dat bevoorrechte standpunt zijn velen tot het besef gekomen hoe belangrijk hun stem is. “De interactie met andere weerpresentatoren gaf me echt inzicht in mijn potentiële rol als berichtgever over het klimaat”, zegt Everton Fox van Al Jazeera. “Het heeft me ook de ogen geopend over hoe ik kon bijdragen tot een groter publiek bewustzijn vanuit mijn positie als presentator van het weerbericht op tv, zowel op het scherm als online.”

Vijfentwintig van die weermannen en -vrouwen komen nu samen in de Belgische hoofdstad om te netwerken. Samen bereiken ze 2,5 miljoen mensen op sociale media en 375 miljoen via traditionele media. De deelnemers zullen een natuurwandeling maken, een wetenschapsproject en een bedrijf bezoeken en een ontmoeting hebben met duurzame ondernemers, experts en beleidsmakers in de materie.

Vervolgens zal Climate without Borders officieel worden opgericht in aanwezigheid van Maroš Šefčovič, vicevoorzitter van de Europese Commissie, en Patricia Espinosa, VN-klimaatchef (directiesecretaresse van de UNFCCC), en de Board of the Global Covenant of Mayors for Climate and Energy.



Climate without Borders wordt gesteund door drie VN-instellingen – de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPPC) en het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake Klimaatverandering (UNFCCC).


Bio van Jill Peeters

Meer Over:

Jill Peeters