.
News Image

Jean-Pierre Van Rossem: je moet een superklootzak zijn om zoiets te doen

Spijt komt altijd te laat. 


Jean-Pierre Van Rossem stond donderdag in Het Laatste Nieuws. Aanleiding was de verzoening met zijn grote vijand: zijn vader. Jean-Pïerre Van Rossem is jaren boos geweest op zijn vader. Voor de oorsprong van de ruzie moeten we terug naar de jaren vijftig. Jean-Pierre was amper zes jaar toen hij boos werd op zijn vader en de vete die ontstond zou 63 jaar stand houden. De reden? Vader Van Rossem had het konijn van zijn zoon geslacht voor diens communie . De grootvader van Jean-Pierre slachtte het konijn Karduin voor de ogen van zijn kleinzoon. Even later stap Karduin in de pot en werd het konijn van de kleine Jean-Pierre door de familie verorberd. Jean-Pierre was boos en weigerde bovendien van Karduin te eten. Jarenlang werd was het ruzie ten huize Van Rossem. Jean-Pierre zocht en vond redenen te over om die ruzies uit te lokken. “Van mijn universiteitsjaren tot drie jaar geleden heb ik mijn pa - en dus ook mijn moeder, want zij leefde met De Vijand - niet meer gesproken, laat staan gezien”, vertelde Jean-Pierre donderdag in Het Laatste Nieuws. “ Ja, nog één keer heb ik mijn vader teruggezien, bijna twintig jaar geleden. Omdat Luk Alloo aandrong op een verzoening. Maar die ontmoeting liep fout af.”



Ondertussen is Jean-Pierre grijzer en wijzer geworden en is de verzoening met zijn vader een feit. Die verzoening kwam er dankzij zijn zieke zus Anneke. “Anneke, die aan kanker leed, zei kort voor haar dood: ‘Ga je nu eindelijk ophouden met die ruzie met pa?’ Zonder haar had ik die stap nooit gezet, zou ik koppig zijn gebleven. Want het was niet meer dan koppigheid”, vertelt Jean-Pierre.



In Van Gils & Gasten bevestigde Van Rossem zijn stommiteiten die meer dan een halve eeuw aansleepten. Je moet eigenlijk een superklootzak zijn om zoiets te doen. Alleen ik kan zulke stommiteiten uithalen. Het was mijn koppigheid.

De eerste ontmoeting met zijn vader was bijzonder hartelijk, alsof er nooit iets was gebeurd. De twee praatten over boeken, de gezondheid en hun favoriete voetbalploeg. Jean-Pierre besefte bij het buiten gaan dat hij vele jaren met zijn vader zomaar verkwanseld had. Ondertussen bezoekt Van Rossem zijn ouders bijna wekelijks en heeft hij spijt van alles wat hij ooit over zijn vader gezegd en geschreven heeft. En dat laatste wil hij nu rechtzetten. Jean-Pierre gaat een boek over zijn vader schrijven. Maar Jean-Pierre zal snel moeten zijn want de gezondheid van zijn 96-jarige vader gaat snel achteruit. ““Pa kan niet meer horen, bijna niet meer lezen, takelt zienderogen af, is enorm verward. Ik voel een enorm schuldgevoel. En kan alleen maar hopen dat ik mijn boek over hem op tijd af krijg, zodat hij zal weten dat ik hem graag zie en dat ik hem zo dikwijls heb gemist.”