.
News Image

Jan Verheyen in De film van het Jaar

Wie kleurde 2015?

VTM NIEUWS blikt op dinsdag 29 december 2015 om 21.35 terug op de voorbije twaalf maanden en werkt voor deze editie samen met filmregisseur Jan Verheyen. Na Stijn Coninx vorig jaar, is het nu aan Jan Verheyen om de sterkste en meest aangrijpende nieuwsverhalen samen te brengen en er één film van te maken.

In de Opera van Gent nodigt Jan Verheyen ook vier opmerkelijke gasten uit die in 2015 zelf in de schijnwerpers stonden. Zangeres Karen Damen, staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, regisseur Adil El Arbi en rector Rik Torfs kijken terug en geven commentaar bij de belangrijkste beelden, gebeurtenissen en mensen van 2015.

Jan Verheyen: “2015 is zo goed als afgelopen, onze blikken zijn al gericht op het nieuwe jaar, hoopvol, want het leven draaft door. Gelukkig maar. Want 2015 was geen jaar dat inspireerde tot vrolijkheid. Het was het jaar van de terreur en van de vluchteling, het jaar waarin de boze grote wereld onze kleine, schijnbaar veilige cocon binnendrong. In een jaaroverzicht overloop je dat jaar in beelden. Maar als je mensen laat reageren op die beelden, krijg je telkens heel verrassende persoonlijke invalshoeken.”

Theo Francken, Karen Damen, Rik Torfs en Adil El Arbi geven commentaar

Theo Francken: ”Wat een waanzinnig jaar is het afgelopen jaar toch geweest. Als je dat vergelijkt met de afgelopen 20, 30 jaar, dat is nog nooit gebeurd: de grootste terreurdreiging, de grootste internationale crisis, de grootste humanitaire operatie, de grootste vluchtelingencrisis.”

Karen Damen: ”Ik was heel blij dat er af en toe ook iets grappigs tussen zat om even te kunnen ademen want het was een heel heftig jaar.”

Rik Torfs: “Wat altijd het meeste raakt, zijn beelden van concrete mensen die daar bijvoorbeeld ergens hangen bij de aanslagen in Parijs tussen het raam en de straat. Of kindjes die dood aanspoelen op een strand als het om vluchtelingen gaat.“

Adil El Arbi: “Het was weer een fucked up jaar met veel fucked up shit. Maar er zijn ook mooie dingen gebeurd en laten we hopen dat we daarop gaan kunnen focussen.”

Stan Van Samang brengt een ode aan bekende mensen die in 2015 overleden zijn en in het bijzonder aan zanger Thé Lau. Stan heeft er zelf ook een uitzonderlijk jaar opzitten want hij stond onafgebroken aan de top in de Vlaamse charts en kan vier uitverkochte Lotto Arena-concerten op zijn naam schrijven.

Vanaf nu kunnen de kijkers van VTM NIEUWS beslissen welk beeld zij hét beeld van 2015 vinden. Jan Verheyen heeft een selectie gemaakt van de sterkste, mooiste, grappigste en meest dramatische beelden en geeft er zijn commentaar bij op de website www.vtmnieuws.be.

Kies mee, en maak kans op een uitnodiging voor de avant-première van De Film van het Jaar, samen met de makers op 28 december 2015 bij VTM.

De Film van het Jaar, op dinsdag 29 december 2015 om 21.35 bij VTM. Heruitzending op vrijdag 1 januari 2016 om 13.35