.
Jacky Lafon in Familie
zondag 7 februari 2016

Jacky Lafon over Eddy Wally

Jacky Lafon: Eddy Wally kon geen teksten onthouden.


Actrice en zangeres Jacky Lafon heeft héél vaak opgetreden in de zaal van Eddy Wally. Wat die man allemaal voor ons deed, echt niet normaal. Eddy Wally verwende alle artiesten tot en met. Wij kwamen daar echt niets te kort. Eddy was een harde werker, hij deed echt alles. Een beetje de mevrouw Schoepen van Bobbejaanland. Eddy ruimte na de shows mee de tafels af, zorgde dat de zaak er piekfijn bij lag voor de volgende dag, enzovoorts. Ik herinner me Eddy Wally als een man met een warm hart. En weet je wat? Iedereen was gelijk voor hem. Rijk, arm, groot, klein, dik, of dun, het maakte Eddy totaal niets uit. Opvallend was ook de nederigheid van Eddy Wally. Hij maakte ook veel tijd voor zijn publiek, dat zie je haast niet meer. Ook al kocht iemand geen album of single, Eddy maakte altijd tijd voor de mensen. Maar zijn mooiste eigenschap was ongetwijfeld zijn grote liefde voor zijn vrouw Mariëtte, fantastisch. Jacky Lafon praat honderduit over de overleden zanger.

Ik ben hem ooit eens gaan bezoeken in het ziekenhuis. Toen had hij nog veel humor. Die was al een tijdje weg. Eddy was een voorbeeld voor ons allemaal. Hij is en blijft voor altijd de keizer van het Vlaamse lied. Wie doet mij dat na? vroeg hij ooit aan mij. Een fenomeem als Eddy Wally komt er nooit meer. Eddy is altijd een kind gebleven. Ophemelen, knuffelen, dan was je zijn God. Eigenlijk heb ik dat ook zo'n beetje, misschien klikte het daarom zo goed. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand ooit ruzie mee gemaakt heeft.

Laat ze maar lachen Jacky, ping ping, het geld rolt binnen. Ik ben ook bij hem thuis geweest, dat stond daar vol met cadeautjes. Ik grapte toen nog dat ik niet graag poetsvrouw bij hem zou zijn, lacht Jacky.

Jacky had ooit het voorrecht om met Eddy Wally te achteren in Familie. Nu ja, van acteren was niet veel sprake. Oh, dat is waar. Rita had in Familie een cd-winkel en Eddy Wally was er te gast. Ik heb daar nog een plezante anekdote over. Eddy moest van een trap gaan en ik had hem nog verwittigd. Laat Eddy maar begaan, reageerde hij. Even later viel Eddy viel van de trap. Het was gelukkig niet erg. Weet je wat zijn eerst woord was toen hij recht stond? Geweldig. Nog iets: Eddy kon geen teksten onthouden, Eddy moest gewoon zichzelf zijn. Hij mocht zijn teksten vergeten, dat vonden wij helemaal niet erg.

Jacky heeft nog een leuke anekdote. Een jaar of acht geleden moest ik samen met Eddy Wally eens mosselen gaan proeven in Yerseke. Hij zong toen zijn liedje Ik spring uit een vliegmachien. Jong en oud deed mee. Eddy Wally had geen specifiek publiek. Na het optreden kwam hij naar mij toe. 'Jacky, mag ik eens iets vragen? Heb ik niet teveel rimpels? Ik zou het ervoor over hebben om een safelift te laten doen'. Wij natuurlijk plat van het lachen. 'Eddy, het is een facelist' reageerde ik. En Eddy waarop 'Maar dan ben ik wel safe voorde rest van mijn leven.'

Eddy was een echte ijdeltijd. Hij gaf veel geld uit aan kostuums.

Eddy miste zijn Mariëtte, dat is geen geheim. Het is een magere troost, hij is nu hierboven bij zijn vrouw. Ik denk dat hij daar gelukkig zal zijn, besluit Jacky.