.
News Image

Isabelle A schrapt “neger” uit tekst

Isabelle past tekst “Blank of Zwart” aan.
Isabelle staat momenteel op het podium van Night of the Proms. En daar zal de Gentse zangeres al meteen voor een verrassing zorgen.

Isabelle scoorde in 1991 een grote hit met het nummer “Blank of Zwart”. Het nummer was Isabelles antwoord op de opkomst van extreem rechts begin jaren negentig. Maar ook al is racisme actueler dan ooit, het nummer was wel aan een update toe.

Isabelle A stapte naar Jan De Vuyst die het nummer meer dan 25 jaar geleden schreef en vroeg om de tekst aan te passen en te actualiseren. Isabelle A wou dat het nummer dezelfde boodschap uitdroeg, maar wel dat de tekst inhoudelijk meer zou aanleunen bij de actualiteit die ons vandaag bezighoudt. In samenspraak met tekstschrijver Jan De Vuyst besloot Isabelle A om er de vluchtelingenproblematiek in te verwerken. De tekst beschrijft hoe ze in overvolle bootjes hopen de kustlijn te halen… Volledig ontheemd komen ze terecht in een wereld waar ze als vee worden opgeladen…Een beeld voor de ochtendbladen…

Een andere opmerkelijke aanpassing is dat het woord “neger” uit de tekst verdween. Maar die aanpassing gaat al langer terug… Isabelle gebruikte het woord “neger” al enkele jaren niet meer tijdens optredens, het is immers “not done” om mensen nog op die manier te benoemen, aldus Isabelle A.

Isabelle A stelde haar nieuwe versie van Blank of Zwart vorige week voor in de talkshow Van Gils & Gasten, maar het is voorlopig niet de bedoeling dat het nummer ook op plaat verschijnt. In de studio werkt Isabelle A liever aan nieuw werk, maar tijdens optredens zal Isabelle A dus wel de nieuwe versie zingen.

Bio van Isabelle A

Meer Over:

Isabelle A