.
Staf Coppens
maandag 16 januari 2017

Is de moeder van Staf Coppens rijker dan ze denkt?

Opmerkelijke gaste in Rijker Dan Je Denkt?

Staf Coppens kijkt toch wel verrast op als plots ook zijn eigen moeder zich aanmeldt bij Rijker dan je Denkt?. Moeder Coppens heeft o.a. een zwaard dat een familielid meebracht uit het Afrikaanse Tsjaad. En dat zou wel eens een oud erfstuk kunnen zijn van een lokaal stamhoofd. Hoeveel is het zwaard waard? En aan wie zal moeder Coppens het dan schenken? Aan Staf of aan zijn broer Mathias?

Staf Coppens en zijn college van experts staan trouwens voor de tweede keer dit seizoen klaar in de gebouwen van MEDIALAAN in Vilvoorde. Moeder Coppens is maar één van de tientallen mensen die hopen rijker buiten te komen met een waardevol object.

Bij experte hedendaagse kunst Niña Van den Bosch komt een dame langs met een schilderij van de Amerikaanse schilder Walter Keane. Hij is jaren geleden vooral befaamd geworden omdat bleek dat niet hijzelf, maar zijn vrouw stiekem alle schilderijen schilderde. Regisseur Tim Burton verfilmde het onlangs als ‘Big Eyes’. De moeder van de eigenares kreeg het schilderij bovendien van Walter Keane persoonlijk omdat zij hem in 1958 persoonlijk rondleidde in Brussel. Is het een origineel werk?

Tal van stukken passeren de revue: fototoestellen, brommers, een Peruviaanse voodoopop, speelgoed, een gitaar van meer dan 150 jaar oud en een heuse legerjeep met volledige veldkeuken erbij. En ook de klassieker onder de violen duikt weer op. Maar liefst drie mensen brengen een viool binnen die gemaakt zou zijn door de grootmeester Stradivarius. Als ze echt zijn natuurlijk. Al die eigenaars komen met één en dezelfde vraag: is mijn object iets waard… of helemaal niet?

Expert schilderkunst Karl Marcelis ontvangt een dame met een schilderij van de Weense school, waarschijnlijk uit de tijd van de wereldberoemde Gustav Klimt. Het is alleszins een werk van uitstekende kwaliteit! Maar het is vooral zoeken aan wie ze het werk kunnen toewijzen, want als ze de juiste schilder kunnen bepalen, dan kan dat de prijs wel eens de hoogte in jagen.

Karl krijgt ook de meest opvallende vondst van de avond. Een dame heeft een prachtig werk uit de 19de eeuw, dat de oude haven van Antwerpen voorstelt. Alleen is er een stukje uit de kaderlijst afgebroken. De handige dame repareert het snel zelf… met een stukje kauwgum! Maar dat heeft Staf opgemerkt…

Rijker Dan Je Denkt? Dinsdag 17 januari om 20.35 op VTM.

Bio van Staf Coppens en Mathias Coppens