.
News Image

Huiszoeking bij VRT in de zaak Bart De Pauw afgelopen

En leverde die ook iets op?


Op 11 november 2017 heeft de onderzoeksrechter bij de rechtbank van Antwerpen, afdeling Mechelen een huiszoeking in de gebouwen van de VRT te Brussel uitgevoerd. De huiszoeking ving aan omstreeks 18.30 uur en duurde tot 22 uur. De huiszoeking verliep zonder incidenten. De VRT verleende de onderzoekers naar eigen zeggen alle medewerking.

De onderzoeksrechter werd aangesteld op vraag van het parket van Mechelen. Het parket is zelf een onderzoek gestart naar aanleiding van de meldingen die de VRT had ontvangen over grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw. De onderzoeksrechter heeft, naast andere personen, Paul Lembrechts, CEO van de VRT, als getuige gehoord. Over de inhoud van wat de VRT-getuigen aan de onderzoeksrechter en de speurders hebben gezegd, legt de VRT geen verklaringen af. Gelet op de aard van de feiten die worden onderzocht en uit eerbied voor de persoonlijke levenssfeer van de personen die door het onderzoek worden geraakt, verkiest de VRT om thans in deze aangelegenheid geen verdere verklaringen af te leggen.



Welke informatie het parket tijdens de huiszoeking bij de openbare omroep heeft meegenomen is niet duidelijk. Mogelijk werden de computers van de medewerkers van de preventiedienst en of die van de CEO meegenomen of werden de harde schijven gecopieerd. Of het parket nu ook de identiteit kent van de actrices die klaagden over Bart De Pauw is ook niet duidelijk. Wellicht gaf het parket prioriteit aan het bekomen van de (digitale) bestanden die de volgende dagen verder onderzocht zullen worden. Maar in theorie zou het kunnen dat het parket deze informatie nu in handen heeft. De preventieadviseurs hebben een beroepsgeheim maar als de namen van de actrices in de dossiers of in mailverkeer opduiken, dan ligt hun identiteit te grabbel.

Bio van Paul Lembrechts en Bart De Pauw