.
News Image

Herkent u deze grote kampioen nog?

Onze fotograaf spotte biljartkoning Raymond Ceulemans op Valentijn in Antwerpen maar de romantiek was die dag ver weg…


Onze fotograaf spotte biljartkoning Raymond Ceulemans op Valentijn in Antwerpen maar de romantiek was die dag ver weg… Op zaterdag 14 februari had in de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal van Antwerpen immers het afscheid plaats van voetballegende Rik Coppens en onder de zowat 1.500 aanwezigen waren daar ook heel wat andere sportlegendes uit diverse sporttakken. Eén van hen was dus de nu 77-jarige Raymond ‘ridder’ Ceulemans, biljarticoon met 35 wereldtitels, 45 Europese en 61 nationale titels.



Raymond kwam uit een echte sportgekke familie en zijn vader Jules was een voetbalfan en nam zijn zoon vaak mee naar de wedstrijden van Beerschot. Zo was de jonge Raymond Ceulemans getuige van de voetbalkunsten van vedetten als Rik Coppens en Vic Mees.



Al op zijn zevende bekwaamde Raymond Ceulemans zich in de biljartsport op de cafétafel van het café van zijn ouders in Nijlen. Ook leerde hij voetballen bij de plaatselijke vierdeklasser FC Nijlen en groeide daar uit tot een goede midvoor en werd in 1958 ontdekt door Beerschot maar om onduidelijke redenen heeft een transfer er nooit ingezeten.



Eens Raymond definitief gestopt was met voetballen, legde hij zich volledig toe op het biljarten en met succes! Op zijn 23e veroverde hij op in 1961 zijn eerste Belgische driebandentitel. In 1962 won hij voor het eerst het Europees kampioenschap driebanden en weer een jaar werd hij een eerste keer wereldkampioen driebanden.



Na zijn honderdste titel kreeg hij de bijnaam Mister 100 en door de BCA, de leidende biljartorganisatie in de Verenigde Staten werd Raymond Ceulemans in 2001 in Las Vegas uitverkoren voor de Hall of Fame. Raymond Ceulemans werd een jaar later door Koning Albert II tot ridder benoemd en is tot nu de enige biljarter in de geschiedenis die tot Belgisch Sportman van het jaar (1978) verkozen werd.


Bio van Raymond Ceulemans