.
News Image

De psychiatrie doet wonderen!

Tony klimt uit een diep dal en lucht zijn hart bij Luk Alloo.
Tony kreeg na een ongeval met de wagen een niet-aangeboren hersenaandoening. Daardoor praat hij wat trager en kan hij niet meer werken. Na zijn ontslag uit de psychiatrische instelling kreeg hij thuis een zware depressie. “Het ging thuis helemaal niet goed”, getuigt Tony. “Ik was eenzaam en vond dat mijn leven voorbij was. Ik wilde zelfs euthanasie aanvragen omdat ik geen uitweg meer zag.” Op donderdag 5 mei 2016 volgt Luk Alloo Tony verder op. Hij is wonderwel aan de beterhand en heeft weer energie. “Ik ben er weer bovenop en heb terug levensvreugde”, vertelt Tony. “Ik zat heel diep, en kijk nu. De psychiatrie kan wonderen verrichten! Ik heb zélf de klik gemaakt en een nieuw doel in mijn leven vooropgesteld.”

Ook Luk Alloo is aangenaam verrast door de vorderingen die Tony heeft gemaakt. “Tijdens de twee jaar dat ik in de instelling heb gefilmd, zag ik geen metamorfe zoals ik bij Tony heb vastgesteld. Hij zat zo diep dat hij euthanasie wilde aanvragen en nu is Tony herboren en heeft hij terug levensplezier.” In de vorige aflevering van Alloo in de Psychiatrie zat Tony nog in een depressie. Toen Luk begon te praten over Toon Hermans, lichtten de ogen van Tony op. Luk houdt woord en neemt Tony mee naar een hommage aan Toon Hermans in de Arenbergschouwberg in Antwerpen.

Luk ontmoet ook ambulante patiënt Dany. “Ik lijd aan een bipolaire stoornis”, vertrouwt hij Luk toe. “Ik was 21 toen mijn moeder stierf en ben in een depressie gesukkeld. Bovendien heb ik mij pas op mijn 38ste als homo geout. Dat speelde allemaal mee in de ontwikkeling van mijn ziektebeeld. Zonder medicatie en therapie stond ik momenteel op straat. In een manische fase kocht ik álles, ik gaf veel geld uit aan poppen. Nu is alles gestabiliseerd en kan ik zelfs mijn werk behouden. Dankzij mijn man leid ik een normaal leven.”

Tom was een maand opgenomen op een gesloten dienst voor crisiszorg en intensieve zorgen omdat hij aan een psychose leed en zich de uitverkorene van God waande om de wereld te verbeteren. Nu is Tom terug thuis en samen met Luk bekijkt hij de beeldfragmenten die zijn gefilmd tijdens zijn psychose. “Ik herinner mij nog flarden van het gesprek. Je hebt wel een andere Tom gezien. Die christelijke gevoelens zijn latent omdat ik christelijk ben opgevoed, ik las de bijbel al van mijn tiende. Dat is de reden waarom Christus en God een grote rol spelen in mijn leven.”

Ook Ann mag terug naar huis. Na een opname van enkele weken krijgt ze haar ontslag. “Ik ben relatief stabiel”, stelt Ann. “Ik hoop dat de mensen die psychiatrische patiënten niet begrijpen, nooit meemaken wat ik heb meegemaakt.”

Alloo in de Psychiatrie, donderdag 5 mei om 21.55 op VTM.