.
News Image

'De pop' - ontdekking van een meesterwerk

De ontdekking van een groot Europees meesterwerk...

Wat Flauberts Madame Bovary is voor de Franse literatuur en Tolstojs Anna Karenina voor de Russische is De pop voor de Poolse. Velen beschouwen het magnum opus van Bolesław Prus als de grootste Poolse roman van de negentiende eeuw – of zelfs van alle tijden. Net als in die andere twee epische meesterwerken staat ook in De pop een tragische liefdesgeschiedenis centraal.

De bonkige, steenrijke selfmade man Staś Wokulski is tot over zijn oren verliefd op de beeldschone, koele aristocrate Izabela Łęcka. Om deze vrouw te veroveren zal Wokulski zijn ‘simpele’ levensstijl moeten opgeven. Hij begint de salons van Warschau te bezoeken, spendeert geld aan cadeaus en bloemen. Alles om in het gevlij te komen bij Izabela – en vooral ook bij haar vader Tomasz. Maar de oude adel laat de nouveau riche niet zomaar toe in haar domein.

Met de vertaling van zijn lievelingsboek liet topvertaler Karol Lesman een lang gekoesterde wens in vervulling gaan.

Bolesław Prus (1847-1912) was afkomstig uit een verpauperd adellijk geslacht en maakte zich bij zijn landgenoten geliefd als columnist voor een aantal Warschause tijdschriften, waarvoor hij bijna dagelijks met milde humor maatschappelijke misstanden aan de kaak stelde. Naast journalistiek werk schreef Prus ook novellen en romans, waarvan De pop (1890) geldt als het absolute hoogtepunt. In Polen heeft het dezelfde canonieke status als de Max Havelaar bij ons.

Karol Lesman (1951) geldt sinds jaar en dag als onze beste vertaler Pools. In 2009 werd zijn meer dan vijftig titels omvattende oeuvre bekroond met de Fonds voor de Letteren Vertaalprijs. Toen Lesman tijdens zijn studie Pools voor het eerst De pop las, zag hij zijn toekomst voor zich: ‘Ik zou postbode worden, overdag brieven bestellen, om vijf uur naar huis, even snel boodschappen doen, daarna eten koken, eten en ’s avonds Lalka van Bolesław Prus vertalen. Ja, dat leek me wel wat.’ Lesman werkte ruim tweeënhalf jaar aan zijn levenswerk.