.
News Image

De nieuwe roman van Adriaan van Dis

In het buitengebied is de nieuwe roman van Adriaan van Dis.
In het buitengebied is een roman over alleen wonen. Een schrijver heeft zich gevestigd in een afgelegen vallei – ver van de stad en zijn vrienden. De stilte is tastbaar. Des te harder klinkt de tergende binnenstem die de man confronteert met zijn angsten en obsessies.

Van Dis toont in deze roman- in-verhalen hoe kwetsbaar eenzaamheid kan zijn en hoe obsessief het verlangen naar de dood. Het is misschien wel de roman die hem het dichtst op de huid zit. In het buitengebied is tevens een prachtig tijdsbeeld van een veranderend Nederland, waarin de blik steeds verder naar binnen keert.

Adriaan van Dis (Bergen, 1946) heeft nog zeker 7 boeken in zijn pen zitten. Na zijn topjaar 2015 waarin hij de Libris Literatuurprijs ontving voor Ik kom terug en de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre, schreef hij welgemoed door. Begin 2017 verscheen De Zuid-Afrikaboeken ter gelegenheid van de tentoonstelling De goede hoop in het Rijkmuseum in Amsterdam. In het buitengebied vervangt het eerder aangekondigde De ikkenverzamelaar.