.
News Image

De kracht van betekenis

Er is meer in het leven dan gelukkig zijn.
Het gaat niet om het nastreven van geluk, maar om het toekennen van betekenis, luidt het credo van de jonge psycholoog en cultuurcriticus Emily Esfahani Smith. Haar artikel ‘There is more to life than being happy’ (The Atlantic) werd meer dan 2,5 miljoen keer gedeeld. Haar boek De kracht van betekenis is zopas verschenen bij Ten Have.

Volgens Esfahani is de westerse cultuur geobsedeerd door geluk. Daarmee jagen we het verkeerde doel na. Veel mensen worden hier wanhopig van. Naar geluk kun je namelijk niet streven, wel naar betekenis. Geluk is hoogstens – maar niet noodzakelijk – een bijproduct van een zinvol leven, zo laat onderzoek uit de positieve psychologie zien. Behalve uit de psychologie haalt Esfahani haar inspiratie ook uit de filosofie en de literatuur.

Centrale vraag in De kracht van betekenis is hoe je een zinvol leven kunt vormgeven. Naast een stevige theoretische onderbouwing geeft ze ook tal van praktische voorbeelden, vaak uit onverwachte hoek. Ze zocht bijvoorbeeld een puissant rijke ex-drugsdealer op, die na zijn gevangenisstraf andere ex-criminelen ging begeleiden bij het opkrikken van hun conditie en uiteindelijk een sportschool voor hen oprichtte.

Esfahani voelt de tijdgeest feilloos aan. Haar frisse blik op onze westerse cultuur getuigt van een heldere en open geest. Die openheid heeft ze mede te danken aan haar achtergrond. Esfahani werd in Zürich geboren uit Iraanse ouders en groeide op in Montreal, waar haar ouders thuis een Soefi-tempel runden. De warme sfeer van verbondenheid die ze van huis uit kent, inspireerde haar in haar seculiere zoektocht naar de kracht van betekenis. Haar bi-culturele achtergrond maakt haar tot de Zadie Smith of Monica Ali van de psychologie.

Emily Esfahani Smith schrijft over cultuur, relaties en psychologie voor o.a. The New York Times en The Wall Street Journal. Zij heeft een master in de psychologie van PEN University en studeerde bij Martin Seligman, de grondlegger van de positieve psychologie.