.
News Image

Chris Van Tongelen terug in Familie

Bart Van den Bossche duikt terug op in Familie.


Nog een goede drie maanden en de VTM-soap Familie bestaat 25 jaar. De afgelopen maanden is duidelijk geworden dat er heel wat aan het veranderen is bij Familie. Gezichten verdwijnen en gezichten komen. Vooral nieuwe gezichten dan. Denk maar aan Vincent Banic, Kürt Rogiers, Darya Gantura, Ini Massez en Jaak Van Assche. Zij versterken de cast van de oudste soap van het land. Maar er is meer want er keer een oude bekende terug naar Familie. Neen, zatte Rita komt niet terug in beeld maar Bart Van den Bossche komt wel terug. Chris Van Tongelen is weldra weer te zien in Familie.



Het was een op het eerste gezicht onschuldig bericht op Facebook. Iemand die al een aantal keer in Familie te zien was schreef eerder deze week dat ze klaar was voor een dagje opnames op de set van Familie. Opvallend want die persoon – Amaryllis Temmerman – verdween uit de reeks in de periode dat Bart Van den Bossche uit de soap verdween. Het bericht deed onze wenkbrauwen fronsen en zette onze hersenmassa in beweging. Amaryllis Temmernan terug in Familie als Greet Baele?

Jawel dus. Greet Baele en Bart Van den Bossche hadden een tijdje een relatie.





Greet Baele was in 2013 al enkele maanden te zien in Familie. Greet een gezonde interesse in Bart Van den Bossche. Van het één kwam het ander. De twee doken met elkaar in bed maar Bart voelde zich na een tijdje schuldig tegenover Trudy. Trudy achtervolgt Bart en komt zo aan de weet dat Bart iets met zijn bazin heeft. Het komt tot een breuk tussen Trudy en Bart maar die laatste wil het weer goed maken met Trudy. Uiteindelijk verdwijnt Greet weer uit het leven van Bart. Maar na een dik jaar komen Greet en Bart mekaar opnieuw tegen. En opnieuw krijgt Trudy argwaan.



Hoewel Bart beweert dat er niets is tussen hem en Greet, besluiten ze toch stiekem samen naar een congres in Luxemburg te rijden. Tijdens die autorit heeft Bart echter een ongeval en daarbij komt hij officieel om het leven. Maar niets is wat het lijkt. Bart vertrekt naar Los Angeles en neemt een andere identiteit aan. Bart heeft het echter moeilijk met die wending en wil zijn gezin niet in de steek laten. Toch weet Faroud hem te overtuigen. Volgens Faroud is het ondertussen te laat en kan Bart niets anders dan zijn familie in de steek laten.



Tijdens de laatste seconden van de seizoensfinale eind juni 2015 hadden de makers van Familie nog iets in petto. We kregen een strand te zien, nadien voeten en benen van een man gevolgd door een frontaal beeld van Bart Van den Bossche. Bart kwam een tijdje geleden om het leven in een ongeval. Op een hele hoop vragen kwam echter nooit een goed antwoord. Zo zagen we nooit het dode lichaam van Bart. En wat had Greet te maken met zijn dood? Bart Van den Bossche – een rol voor Chris Van Tongelen – knalde op vrijdag 29 mei op weg naar een congres met zijn wagen tegen een boom en slaagde er niet in om uit het brandende wrak te ontsnappen.



Tijdens de zomermaanden werd duidelijk wat er precies met Bart Van den Bossche was gebeurd. Een hele zomer lang kon je online kijken naar “Het verhaal Bart”. Heel wat kijkers van Familie deden dat en kregen op die manier duidelijkheid over één en ander. Bij de start van het nieuwe seizoen 2015-2016 werd het verhaal ook voor tv-kijkend Vlaanderen uit de doeken gedaan. Iedereen was weer mee maar Bart Van den Bossche verdween dus in de anonimiteit. Nooit kwam Bart Van den Bossche terug in beeld. Trudy en de kinderen hadden het enkele weken moeilijk maar ondertussen lijkt Bart definitief vergeten te zijn.



“Het afscheid van Bart slaat in als een bom”, zei Chris Van Tongelen ruim een jaar geleden. “Ik ben bijzonder blij met deze verrassende verhaallijn, want zijn dood zal nog lang blijven nazinderen. Met twee doden in één week heeft Familie volgens mij geschiedenis geschreven (lacht). Voor mij valt na veertien jaar het doek over een onvergetelijke periode bij Familie. De sfeer op de set ga ik natuurlijk missen, maar mijn exit in Familie geeft me de mogelijkheid om me meer op de andere projecten in mijn drukke agenda te storten. Zoals Ian Thomas en De Romeo’s, bijvoorbeeld. Want vele mensen vergeten dat ik eigenlijk een zanger ben die is gaan acteren.”



Het sprak voor zich dat de Van den Bossches en co ruim een jaar geleden door een diep dal gingen. Niemand had de dood van Bart zien aankomen. De band met zijn gezin leek de hechter dan ooit, zijn liefde voor Trudy (Silvia Claes) was onvoorwaardelijk. Voor hen was de klap dan ook bijzonder zwaar om dragen. Net zoals voor Jan (Jef De Smedt), die op één week tijd zijn zoon én zijn kleinzoon verloor. Samen met het ongeloof rezen bij de honderdduizenden trouwe Familie-kijkers ook heel wat vragen. De aanleiding? De terugkeer van Greet Baele (Amaryllis Temmerman), de vrouw met wie Bart Trudy in het verleden bedroog.



Het was Chris Van Tongelen die in 2015 de vraag stelde of hij uit Familie geschreven kon worden. Chris zat al lange tijd met die vraag want hij had een probleem: zijn vrouw Brigitte, dochter Lila-Jane en stiefzoon Ian Thomas woonden in Los Angeles van waaruit er hard aan de buitenlandse carrière van Ian Thomas werd gewerkt. Als Chris zijn vrouw en dochter wou zien, moest hij het vliegtuig richting Los Angeles nemen en dat was niet echt evident. Chris Van Tongelen heeft namelijk samen met zijn collega’s Davy Gilles en Gunther Levi heel wat optredens met De Romeo’s.



Gelukkig was er Skype maar via Skype kan je je geliefden geen knuffel geven. Het gemis was groot en Familie was moeilijk combineer met het drukke leven van Chris Van Tongelen. Bart Van den Bossche werd dus uit de reeks geschreven. Iets was de fans van Familie echt wel niet graag zagen gebeuren.

Maar voor diezelfde fans is er nu goed nieuws. Bart Van den Bossche keer t terug naar Familie. Dat nieuws doet al even de ronde in de wandelgangen maar dankzij het bericht van Amaryllis Temmerman kregen wij van één van de medewerkers achter de schermen een bevestiging.



Hoe en wanneer Bart Van den Bossche terug opduikt in Familie is niet duidelijk. Zou hij misschien voor het eerst terug opduiken in de extralange aflevering die we op 30 december aanstaande te zien krijgen? Want wees maar zeker dat de makers van Familie de 25ste verjaardag niet zomaar laten passeren. Ben jij ook benieuwd hoe Trudy zal reageren als Bart weer oog en ook met haar staat? En wat met de kinderen van Bart die ook lang getreurd hebben om de dood van hun papa? Wij zijn ervan overtuigd dat de terugkeer van Bart voor de nodige ophef gaat zorgen bij de Van den Bossches.

Bio van Chris Van Tongelen