.
News Image

Cathérine terug naar school

Cathérine op de schoolbanken.
Zonder automecaniciens, bouwvakkers, schilders, elektriciens en loodgieters zou ons land snel stilvallen. En toch is de beroepsschool, waar je die stielen kan aanleren, een wereld die veel mensen niet kennen. Ook Cathérine niet. Daarom loopt ze een week mee op de beroepsschool KTA Mobi in Gent, waar ze aan auto’s leert sleutelen en Franse les geeft.

Het beroepsonderwijs heeft geen goede reputatie: leerlingen zouden ongemotiveerd en onhandelbaar zijn en veel spijbelen. Veel ouders willen dan ook vermijden dat hun kinderen er terecht komen. Dat stemt Mania Van der Cam, de directrice van de school die Cathérine bezoekt, niet vrolijk. “Het beroepsonderwijs is de universiteit van de slimme handen. Die jongens zijn ongelooflijk handig en we hebben allemaal elektriciens, automecaniciens of loodgieters nodig. En toch hebben de mensen nog altijd het idee: nee, mijn kind moet ASO doen en verder studeren.”

Cathérine waagt zich voor de klas met een Franse les. Ze ervaart al snel dat het moeilijk is om de aandacht van de leerlingen vast te houden. “Ik was echt opgelucht toen ik de bel hoorde”, geeft Cathérine eerlijk toe aan leerkracht Anton Huyghe. Hij is niet verrast. Volgens hem zijn strikte regels en een duidelijke structuur tijdens de les van het grootste belang. “In het begin van het schooljaar ben ik altijd heel streng, anders lopen ze over je heen, maar ze weten ook dat mijn deur altijd open staat als ze ergens mee zitten.”

Hoewel het niet altijd gemakkelijk is, geven de leerkrachten hier toch graag les. “Ik heb ook nog in het ASO gestaan, en als je een leerling of ex-leerling over straat ziet lopen, doen ze er alles aan om je te negeren”, zegt directrice Van der Cam. “Onze leerlingen daarentegen komen goeiedag zeggen en een babbeltje slaan. Maar ze gaan het je ook zeggen als ze niet tevreden zijn, en dan kan het wel eens stuiven.” Dat laatste ondervindt Cathérine aan den lijve wanneer ze door de wandelgangen loopt.

Cathérine, dinsdag 1 november om 21.45 op VTM.