.
News Image

Burn-out in de zorg

Meer en meer dokters zijn overspannen...
De zorgwereld is een risicosector bij uitstek wanneer het over burn-outcijfers gaat. Tegelijkertijd bestaan er veel misvattingen over wat burn-out precies inhoudt. Slachtoffers worden niet serieus genomen, en de omgeving zoekt niet altijd actief mee naar oplossingen. Wie een burn-out heeft, krijgt wat rust en wordt dan verwacht weer paraat te zijn.

Maar een burn-out is meer dan vermoeidheid. Het gaat om emotionele uitputting, depersonalisatie en een gevoel van verminderde persoonlijke bekwaamheid. Iedereen die werkt kan slachtoffer worden, en de kans vergroot naarmate de verplichtingen groter worden.

Dit boek bekijkt burn-out in de zorg op een andere manier en koppelt getuigenissen van slachtoffers aan de theoretische inzichten van experts. Naast praktijkgerichte individuele tips bevat het bovendien concrete aandacht voor wat zorgorganisaties zelf kunnen doen. Want er is meer nodig dan ‘voldoende rust’ om dit probleem aan te pakken.

Gorik Kaesemans is stafmedewerker bij Zorgnet Vlaanderen.

Elke Van Hoof is klinisch psycholoog met specialisaties in psychodiagnostiek, trauma, stress en burn-out. Ze doceert medische en gezondheidspsychologie aan de Vrije Universiteit Brussel, waar ze ook de opleiding Hoogsensitiviteit voor Professionals coördineert.

Lode Godderis is geassocieerd professor aan het Centrum Omgeving en Gezondheid van de KU Leuven. In 2011-2012 was hij verantwoordelijk voor een onderzoeksproject rond burn-out en bevlogenheid bij artsen en verpleegkundigen in Belgische ziekenhuizen. Hij is directeur Kennis, Informatie en Onderzoek bij IDEWE.

Erik Franck is klinisch psycholoog en gedragstherapeut. Hij doceert toegepaste psychologie binnen de afdeling Verpleegkunde en Vroedkunde aan de Universiteit Antwerpen en is hoofd van het expertisecentrum Psychisch Welzijn in Patiëntenzorg aan de Karel de Grote Hogeschool.