.
News Image

België: Een ménage à trois

Deze unieke box bundelt 3 essentiële boeken Guido Fonteyn.
Als het over Wallonië gaat, is Guido Fonteyn misschien wel onze best geïnformeerde publicist. Hij was jarenlang de enige Vlaamse journalist onder de taalgrens, werd gekust door José Happart, kent de mensen, de volkshuizen, de wijken en de verhalen. Die desem zit ook in zijn werk. Hij tuft rond in zijn oude Volga, observeert de omgeving, houdt af en toe halt om een Chimay te drinken en vindt vergeten pareltjes in stoffige antiekwinkeltjes.

Deze unieke box bundelt drie van zijn essentiële boeken: Over de taalgrens, Grensgebied en Vlaanderen, Brussel, Wallonië. Samen bieden ze een averechtse wandeling doorheen de geschiedenis van ons complexe land. Over de onverbiddelijke streep op de kaart van Komen in het westen tot Voeren in het oosten, over de vraag waarom Duitstalig België het best functionerende onderdeel van ons land is en waarom niet het verschil in taal maar de aan- of afwezigheid van delfstoffen in de ondergrond eeuwenlang de verhouding tussen Wallonië, Vlaanderen en Brussel bepaalde. Een caleidoscoop van kleine en grote histories.

Auteur

Guido Fonteyn is zelfstandig journalist en auteur. Hij werkte lang voor De Standaard, waar hij zich specialiseerde in berichtgeving over 'anderen dan Vlamingen'. Als enige Vlaamse journalist werkte hij vanuit Wallonië. Eerder schreef Fonteyn onder andere De Walen. Een heel Happart verhaal en Boerenpsalm. Vlaamse boeren in Wallonië. In Afscheid van Magritte beschreef hij de migratie van Vlaamse arbeiders naar Wallonië.