.
News Image

Banaal ongeval met zware gevolgen op VTM

Dat en nog veel meer in Helden Van Hier...
Dat banale ongevallen zware gevolgen kunnen hebben, wordt pijnlijk duidelijk in de zesde aflevering van Helden van Hier: In de Lucht. Een man is bij het snoeien van zijn rozen van een ladder op zijn hoofd gevallen. Al is hij niet van hoog gevallen, toch vreest de arts zware letsels. Het is dan ook zeer belangrijk de man zo stabiel mogelijk te vervoeren. “Bij een breuk dicht bij het ruggenmerg kan de minste beweging ervoor zorgen dat het ruggenmerg volledig doorgesneden wordt. Daarom is fixatie belangrijk. De persoon mag geen millimeter naar links of rechts bewegen”. Hij wordt in allerijl naar het AZ in Brugge gevlogen.

De MUG-helikopter vliegt ook naar Gent voor een verkeersongeval. De straat wordt afgesloten zodat de heli veilig kan landen. Bij aankomst stellen de hulpverleners vast dat het een zeer ernstig ongeval betreft. Een auto is verpletterd tussen twee vrachtwagens. De chauffeur van de auto is bij aankomst van het MUG-team reeds overleden. De chauffeur van de achterste vrachtwagen zit gekneld in zijn cabine en moet door de brandweer worden bevrijd. Hij is bij bewustzijn en beseft wat de gevolgen zijn van het ongeval …

Ook voor een motorongeval rukken de hulpverleners uit. Verpleger Paul beseft dat dit soort ongevallen ernstig kan zijn: “Motorrijders zijn zeer kwetsbaar. Die mensen zijn zo weinig beschermd. Als wij ter plaatse komen en we zien de motorrijder naast zijn motor staan, zijn wij heel blij.” In dit geval ligt de motorrijder echter nog op de grond. Hij heeft in een bocht de controle over zijn voertuig verloren en is tegen een stoeprand terecht gekomen. Hij klaagt over hevige pijn aan de rug en de arm. Omstaanders hebben gelukkig de juiste reflex gehad om hem te laten liggen en zijn helm niet uit te trekken.

Ten slotte haast het MUG-team zich ook naar de kleine Lauren die een epileptische aanval zou hebben gehad. De helikopter kan niet vlakbij landen. Gelukkig geeft een hulpvaardige vrouw de hulpverleners een lift van de landingsplaats naar Laurens huis.

Op de spoeddienst komt een man met een hevige bloedneus toe. Hij heeft er niets anders op gevonden dan tampons te gebruik om de bloedingen te stoppen.

Helden van Hier: In De Lucht, woensdag 11 oktober om 21.15 op VTM.